Podcast
NOS

Podcast De Dag: het toverwoord 'bestaanszekerheid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: het toverwoord 'bestaanszekerheid'

Ineens was het er weer: het woord 'bestaanszekerheid'. Vroeger noemde we het armoede of de kloof tussen arm en rijk. Maar sinds 1983 staat het woord in de grondwet en dus praat de politiek over 'bestaanszekerheid'.

#1422 - Het toverwoord "bestaanszekerheid" - De Dag

Het is de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Vandaag komt demissionair premier Rutte aan het woord en gisteren hoorden we al de Kamerleden over de Miljoenennota en de plannen voor komend jaar.

Twee onderwerpen springen er dit jaar uit: fossiele subsidies en bestaanszekerheid. Gisteren maakten we al een aflevering over dat eerste onderwerp. Vandaag gaan we dieper in op die bestaanszekerheid. Wat verstaan we daar precies onder en hoe gaan de verschillende politieke partijen er mee om?

Lex Heerma van Voss is bijzonder hoogleraar economische en sociale geschiedenis. Hij ziet dat het begrip bestaanszekerheid door de jaren heen steeds terugkomt en een andere betekenis krijgt. Politiek verslaggever Arjan Noorlander vult in hoe de partijen er nu hun draai aan geven.

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie