Podcast

'Geheel ondergesneeuwd voltrekt zich een drama: een keiharde Brexit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geheel ondergesneeuwd voltrekt zich een drama: een keiharde Brexit'

[EO] In Europa Draait Door gaat het deze week over een gebeurtenis die we, tussen de pandemie en de demonstraties door, bijna zouden vergeten: de Brexit. Het lijkt op dat deze keihard gaat worden... Politicoloog Rem Korteweg is deze week opnieuw te gast in de podcast om te praten over dit onderwerp.

{podcast audio="139147" caption="Europa Draait Door #13 - In de luwte op weg naar een no-deal (S02)" }

Harde Brexit

Korteweg voorspelde eerder in Europa Draait Door dat de Britse regering de Coronacrisis zou gaan gebruiken om de economische ellende van een harde Brexit te verdoezelen.

Deze voorspelling lijkt uit te komen: experts berekenen de kosten van een harde Brexit op acht procent minder groei in tien jaar tijd. De economische contractie door Corona bedraagt hetzelfde percentage, maar dan in slechts zes maanden! De regering-Johnson kan dus in de verleiding komen om een harde Brexit weg te stoppen in de algehele economische chaos die de pandemie met zich meebrengt.

Je zult maar een Britse wetenschapper zijn en afgesneden worden van Europese onderzoeksgelden. Of werken bij een bedrijf dat exporteert naar de Europese binnenmarkt. Ook voor Nederland is een harde Brexit beroerd. Ons land drijft in vergelijking met andere Europese landen relatief veel handel met het Verenigd Koninkrijk. In het geval van een harde Brexit zullen er in Rotterdam en elders douanehandelingen moeten worden verricht. De rekening daarvan kan aardig oplopen en handelsstromen gaan verschuiven.

Geitenpaadje

Gelukkig ziet Korteweg nog een geitenpaadje in oktober die tot een deal zou kunnen leiden maar hij durft er zijn hand niet voor in het vuur te steken. Het probleem is dat beide partijen denken dat - als zij het hard spelen - de ander wel zal toegeven. Een dergelijke houding is een recept voor ongelukken.

Intussen is de Brexit in de discussie over het Europese herstelfonds al een feit. De Nederlandse regering kan zich tijdens het Duitse voorzitterschap immers niet meer verstoppen achter een Brits veto.

Quarantaine

In de podcast wordt eveneens aandacht besteed aan de wederzijdse quarantainemaatregelen van het VK en ons eigen land. Als Tim de Wit een glas wijn zou willen drinken bij zijn podcastcompagnon Arend Jan in Doorn dan kost hem dat 2 weken quarantaine in Nederland en nog eens twee in het VK. Gelukkig kunnen ze podcasts op afstand maken...

Kortom: weer een interessante aflevering van de podcast Europa Draait Door!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie