Bureau Buitenland
VPRO

'Uiterst rechts' weet elkaar steeds beter te vinden in Europa

foto: AFP / Miguel Medina
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Uiterst rechts' weet elkaar steeds beter te vinden in Europa

Er wordt een grote verschuiving verwacht in het Europees Parlement na de verkiezingen in juni. De twee groepen die nu het grootst zijn, de Europese Volkspartij en de Sociaaldemocraten, leveren dan waarschijnlijk zetels in en de rechterflank wordt groter. Politicoloog Léonie de Jonge verdiepte zich in 'uiterst rechts' in Europa. Die partijen weten elkaar daar steeds beter te vinden, vertelt ze in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

'Uiterst rechts'

De Europese verkiezingen worden vaak als tweederangsverkiezingen gezien, zegt De Jonge, maar dit keer is de inzet hoog. "Het gaat om de fundamenten waarop de EU gebouwd is. Er staat voor Europese samenwerking wat op het spel. En ook voor vrouwenrechten en rechten van minderheden zou dat uiterst rechtse blok een gevaar kunnen vormen."

De Jonge praat over 'uiterst rechts' als verzamelnaam voor radicaal- en extreem-rechts. "Het verschil tussen de twee stromingen is aan het vervagen", legt ze uit. "Kijk naar de AfD in Duitsland, die opkwam als een Eurosceptische partij, nadrukkelijk radicaalrechts was maar nu ook steeds meer banden onderhoudt met extreemrechtse netwerken."

Quote

Voorheen was uiterst rechts enorm verdeeld, maar nu is het anders.

Léonie de Jonge

Samenwerking op rechts

De uiterst rechtse partijen zoeken elkaar in Europa steeds meer op, vervolgt ze. "Voorheen was uiterst rechts enorm verdeeld, en probeerden partijen elkaar zelfs te mijden. Ze wilden niet met het extremisme-stigma van de ander in aanraking komen. Maar dat is nu anders: uiterst rechtse partijen zijn de lift in gegaan en willen nu meeliften op het succes van de ander."

"De belangrijkste gemeenschappelijke deler tussen de partijen zijn anti-migratiestandpunten en standpunten tegen gendergelijkheid, vrouwenrechten en LHBTI-rechten. Maar op strategisch vlak vinden ze elkaar", legt De Jonge uit. Zo nemen partijen soms slogans van elkaar over. Een voorbeeld daarvan is Wilders’ 'Nederland weer van ons', wat bij Vlaams Belang 'Vlaanderen weer van ons' werd.

Toch moet er een belangrijke kanttekening geplaatst worden, aldus De Jonge: "25% van de zetels klinkt alsof het een verenigd blok is, maar dat is helemaal niet zo. Ze zijn juist heel verschillend van elkaar. Vooral de verschillende posities tegenover Rusland verdelen de partijen van elkaar."

Nieuw beïnvloedingsschandaal Duitse AfD & Radicaal rechts in opmars in Europa - Bureau Buitenland

Volg de Europese verkiezingen met Bureau Buitenland

Van 6 tot 9 juni gaat Europa naar de stembus. Wat moet je weten voordat je gaat stemmen en waarom zou je ook alweer gaan stemmen? Bureau Buitenland stapt de komende tijd aan boord van de EUropa Express en volgt het spoor naar de Europese verkiezingen. We doen verschillende stations aan: om te zien wat er speelt in de lidstaten en welke thema's in de campagnes de boventoon voeren, van landbouw en vergroening, tot migratie, veiligheid en Europese uitbreiding. Boek dus absoluut een ticket voor deze xxpress: wat er deze verkiezingen op het spel staat, dat hoor je onderweg.

Volg hier de EUropa Express, of beluister alle afleveringen in de podcast van Bureau Buitenland.

Ster advertentie
Ster advertentie