Podcast

Herdenk de oorlog en vier de vrijheid met podcasts van NPO Radio 1

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herdenk de oorlog en vier de vrijheid met podcasts van NPO Radio 1

Het is deze week 77 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. De Nationale Dodenherdenking vindt dit jaar weer met publiek plaats op de Dam in Amsterdam. Herdenk de oorlog en vier de vrijheid met deze podcasts van NPO Radio 1.

De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

Rob Trip gaat op zoek naar het bijzondere verhaal van de groep Onbekende Kinderen. Deze 51 opgepakte Joodse kinderen zitten in de zomer van 1944 in de weeshuisbarak van Kamp Westerbork. Op één na overleven deze jonge kinderen drie concentratiekampen. En dat terwijl ze zonder hun ouders zijn en de Duitsers jarenlang op grote schaal kinderen de gaskamers insturen. Hoe kan het dat deze groep het wel overleeft? Wat hebben ze meegemaakt? Hoe is het hen vergaan na de Tweede Wereldoorlog?

Trailer De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork - De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

Luister de podcast hieronder

De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

Iedere Steen heeft een Gezicht

Nederland heeft een nieuw monument: het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen spreekt met familieleden, in verschillende generaties, van mensen die op dit monument vermeld staan. Wat betekent de oorlog nu nog? Is er een groot verschil tussen de generaties? En welke naam op het monument heeft voor hen de meeste betekenis? Iedere Steen heeft een gezicht is een podcastserie van WNL voor NPO Radio 1.

Trailer Iedere Steen heeft een Gezicht - Iedere Steen heeft een Gezicht

Luister de podcast hieronder

Iedere Steen heeft een Gezicht

Iedere Steen heeft een Gezicht

STAAKT! STAAKT! STAAKT!

Tienduizenden mensen in Amsterdam en omstreken leggen op 25 en 26 februari 1941 het werk neer. Ze zijn woedend, omdat de Duitsers een paar dagen eerder honderden joden hebben opgepakt.

In STAAKT! STAAKT! STAAKT! gaat Rob Trip op zoek naar het verhaal achter de Februaristaking. Het is het enige openlijke massale protest tegen de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Rob Trip reconstrueert die oorlogsdagen aan de hand van interviews met de stakers uit het omroeparchief. Hij spreekt met betrokkenen en zoekt uit waarom die staking nog altijd zo tot de verbeelding spreekt.

Trailer STAAKT! STAAKT! STAAKT! - STAAKT! STAAKT! STAAKT!

Luister de podcast hieronder

STAAKT! STAAKT! STAAKT!

STAAKT! STAAKT! STAAKT!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie