Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Hoe weten we hoe dinosaurussen klonken?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Hoe weten we hoe dinosaurussen klonken?

In Jurassic Park zie je tal van dinosaurussen verschijnen die er lustig op los brullen. Maar hoe weten we of ze dit geluid ook daadwerkelijk maakten? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#102 - Hoe weten we welk geluid dinosauriërs maakten? (S04) - Alledaagse Vragen

Geluid

"Als we als paleontologen iets willen zeggen over uitgestorven dieren, dan gaan we kijken naar de verwantschappen. We kijken of de dinosaurussen verwant zijn aan de dieren die nu nog leven", vertelt paleontoloog Anne Schulp. "Dat kunnen we gebruiken als vertrekpunt voor onze studie van uitgestorven dieren. Bij dinosaurussen kunnen we naar krokodillen kijken, omdat deze een gemeenschappelijke voorouder hebben. Ook kijken we naar vogels, want vogels stammen af van de vleesetende dinosaurussen."

Om iets te zeggen over het geluid dat vleesetende dinosaurussen maakten, wordt gekeken naar de vogels, hun afstammelingen "Bij vogels heb je het over tjilpen en bij duiven over koeren. Als dieren groter worden dan maken ze over het algemeen lagere tonen", legt Schulp uit. "Bij de vleesetende dinosaurussen moet je eerder denken aan gekoerd van duiven als vertrekpunt, dan het gebrul dat je in Jurassic Park hoort."

Jurassic Park

Hoewel de film tal van mensen introduceerde aan dinosauriërs, klopt dit niet met de werkelijkheid. Gijs Rademaker, maker van de podcast Dinocast, licht in de aflevering een voorbeeld uit. "In Jurassic Park komt de Dilophosaurus voor. Dat is een kleine dinosaurus, die op een geven moment een kraag opzet rond zijn nek. Dat is een harstikke leuk effect in de film en de kijker schrikt zich helemaal het leplazarus. Maar die kraag klopt helemaal niet. Er is geen enkel bewijs dat die kraag ooit bestaan heeft. Kortom, het beeld van dinosaurussen is bepaald door Jurassic Park. De dieren zagen er totaal anders uit, bewogen anders en brulden al helemaal anders dan de mens denkt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie