Naar homepage
Podcast

'Het is moeilijk voorstelbaar dat er geen Brexitdeal komt'
EO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is moeilijk voorstelbaar dat er geen Brexitdeal komt'

Door al het coronanieuws zou je bijna vergeten dat er ook nog hard wordt onderhandeld over een Brexitdeal. In de podcast Europa Draait Door was Kati Piri te gast, de Brexit-rapporteur van het Europees Parlement. Ze kan zich niet voorstellen dat de Britten aansturen op een No Deal.

#30 - Brexit: Is er licht aan het einde van de tunnel? (S02)

Piri zit sinds 2014 in het Europees Parlement namens de PvdA. Ze was eerder Turkije-rapporteur en adviseerde in 2016 om de toetredingsgesprekken te bevriezen, aangezien de Turkse regering allerlei grondrechten van Turkse burgers met voeten trad.

Nu moet zij het EP adviseren of de toekomstige Brexitdeal, gesteld dat er een komt, de goedkeuring van het parlement verdient. Ze wordt goed op de hoogte gehouden van de onderhandelingen door de EU-onderhandelaar Michel Barnier.

Een deal hangt af van de vraag of de Britse regering bereid is om het principe van het level playing field te accepteren. Ook over onder meer staatsteun en politiesamenwerking moeten afspraken worden gemaakt.

Geen no deal

Kati Piri kan zich niet zo goed voorstellen dat de Britse regering werkelijk aanstuurt op een no deal. In dat geval kunnen de vissers weliswaar meer vissen vangen in de Britse wateren maar niet meer verkopen aan de EU. Dat lijkt niet erg handig. Ook het creëren van een Silicon Valley in het VK met miljarden staatssteun heeft niet veel zin als de Britten vervolgens de producten die daar vervaardigd worden niet kan slijten op de EU-markt.

Het lijkt er dan ook op dat de Britse minister van Financiën Rishi Sunak in de weer is met een regime van staatssteun dat de goedkeuring van de EU kan wegdragen. Ook een oplossing voor de grens tussen Noord-Ierland en Ierland is technisch mogelijk door de producten die van Engeland naar Noord-Ierland worden vervoerd te onderwerpen aan een douanecontrole. Voor landbouwproducten vindt die controle nu al plaats. Mocht het allemaal toch niet lukken dan is het overigens volstrekt onduidelijk wie de grens tussen Ierland en Noord-Ierland gaat bewaken. De Britse regering gaat dat niet doen.

Buitenlandse politiek

In de podcast wordt eveneens aandacht besteed aan de EU top die na zeven weken eindelijk in staat is om sancties t.a.v. het Loekasjenko regime in Belarus uit te vaardigen. Cyprus heeft uiteindelijk zijn veto ingetrokken in ruil voor een laatste waarschuwing van de EU aan Erdogan dat hij moet stoppen met illegale energie exploratie. Een gemeenschappelijk Europese buitenlandse politiek is geen eenvoudige aangelegenheid.

Veel mensen denken dat als het veto op het gebied van de buitenlandse politiek wordt afgeschaft de EU een belangrijke speler op het wereldtoneel zal worden. Onze gast volgende week, Hans Kribbe, die drie jaar in het Kremlin heeft gewerkt, zal echter uitleggen dat er voor een serieuze machtspolitiek van de EU meer nodig is. De EU zal niet meer kunnen volstaan met morele kruistochten maar echt goed moeten nadenken hoe de Europese belangen in een boze buitenwereld vol autocraten op de meest intelligente wijze kunnen worden verdedigd.

Het belooft een spraakmakende podcast te worden.

De podcast met Kati Piri is nu te luisteren op de site, de app of via je favoriete podcastplatform.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie