Politiek
EO

'Niet ondenkbaar dat Omtzigt later opnieuw met PVV, VVD en BBB om tafel wil'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Niet ondenkbaar dat Omtzigt later opnieuw met PVV, VVD en BBB om tafel wil'

Het is niet ondenkbaar dat Pieter Omtzigt in een later stadium gewoon weer om tafel gaat met PVV, VVD en BBB. Dat zegt Martijn van Helvert, die zeven jaar met Omtzigt in dezelfde fractie zat. "Ik denk dat hij na het rapport van Plasterk best kan zeggen: onder deze voorwaarden kunnen we weer door", zegt hij in Dit is de dag.

Wat gaat er om in het hoofd van Pieter Omtzigt? (7 februari 2024) - Dit is de Dag

De stap van Omtzigt waarmee hij de gesprekken voor een nieuw kabinet stopte, deed de wenkbrauwen van de andere formerende partijen fronsen. Van Helvert kan het wel verklaren: "Omtzigt is iemand die echt voor de inhoud gaat, en dat kan hij boven een proces laten gaan", zegt hij. "Al die vragen over de formatie - over waarom hij afscheid nam via een appje, waarom zegt hij wat over Plasterk - zijn klein bier van de komende dagen. De grotere vraag is: waarom ziet Pieter op inhoud geen grond op basis van financiën?"

Voor de NSC-leider zijn overheidsfinanciën heel belangrijk. Van Helvert hoorde in de wandelgangen al dat financiën een 'probleem was' in de formatie. Bovendien is dit voor Omtzigt een belangrijk thema. "Toen ik net nieuw was in de Kamer, wilde ik de BTW op groente en fruit naar 0 brengen, en Pieter zei meteen: 'hoe ga je dat betalen?' hij is daar heel streng op."

'Ze kunnen nog door'

Van Helvert denkt dat Omtzigt nog niet definitief de stekker uit deze combinatie van vier partijen heeft getrokken. Als het rapport van Plasterk de NSC-leider bevalt, denkt Van Helvert dat hij nog wel eens door zou kunnen willen praten.

Politicoloog Mariken van der Velden van de VU denkt dat dit laatste niet gaat gebeuren. "Omtzigt heeft gezegd: niet in deze vorm, niet op deze manier. Hij heeft daarnaast voor én na de verkiezingen gezegd dat zijn voorkeur niet ligt bij een traditioneel kabinet", vertelt ze. De voorkeur van Omtzigt gaat dan bijvoorbeeld uit naar over een minderheidskabinet of een extraparlementair kabinet.

Bovendien denkt Van der Velden dat de andere partijleiders hem niet meer veel zullen gunnen: "Als je op deze manier eruit stapt, dan krijg je geen vertrouwen meer."

Wat gaat er om in het hoofd van Pieter Omtzigt?

Video niet beschikbaar

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie