Podcast
EO

Leven we in bijzondere tijden? Helemaal niet, zegt deze denker

foto: Rik Torfs
  1. Nieuwschevron right
  2. Leven we in bijzondere tijden? Helemaal niet, zegt deze denker

We leven in een unieke tijd: de wereldpanelen verschuiven, het klimaat verandert, de technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit, enzovoort. Die gedachten hebben veel mensen, maar het valt reuze mee, zegt de Vlaamse denker en schrijver Rik Torfs: "Iedereen denkt dat hij op een scharnierpunt van de geschiedenis leeft", zegt hij in De Ongelooflijke Podcast.

"Er zijn ook tijden geweest waarin het kanon werd uitgevonden, waarin de pest woedde in Europa, waarin de middeleeuwse structuren plaats maakten voor de renaissance", aldus Torfs.

#131 - Mooie zinnen over de tijdgeest en de grote thema's van nu (met Rik Torfs en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Hij noemt het 'chronocentrisme': de gedachte dat we in een belangrijkere tijd leven dan andere tijden. "Een mens kan het niet om te leven met de gedachte dat hij in een betrekkelijk saaie tijd leeft. Dat de tijd zich in het ondermaatse voortsleept, terwijl er nauwelijks iets gebeurt", aldus de nuchtere Vlaming. Overigens vindt Torfs het geen saaie tijd, maar hij denkt dat er nu ongeveer evenveel gebeurt als anders. "Zeggen dat dít de tijd is en andere tijden waren maar dunnetjes, dat geloof ik niet."

Torfs, die officieel hoogleraar kerkelijk recht is aan de Katholieke Universiteit van Leuven, bracht onlangs het boek Tijdgeest uit, waarin hij probeert de kenmerken en taboes van onze tijd te duiden.

'Mensen missen religie'

Er is echter één punt waarin onze tijd wél uniek lijkt, tenminste in Nederland. Er zijn namelijk de laatste jaren voor het eerst meer niet-religieuzen dan wel religieuzen in Nederland. Wantrouwen in religie en spiritualiteit tekent onze tijd, stelt Torfs: "Wat spiritueel is, wordt vaak beschouwd als een illusie. De werkelijkheid wordt gereduceerd tot een wetenschappelijk empirisch waarneembare werkelijkheid. Als je het niet in cijfers kunt uitdrukken, dan bestaat het niet."

De kerkjurist vindt dit 'spijtig': "Mensen missen enorm veel als ze zo denken. Ze missen ruimte, ze voelen zich opgesloten. Het spirituele – of je nu in God gelooft, of een beetje, of soms – biedt de kans om even achteruit te stappen, even een glimp te zien van het rare leven waarin je zelf meespeelt en ook het brede, bezielde verband waar te nemen. Dat is fantastisch!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie