Podcast

Podcast de Machtsstrijd: Biden moet meer handreikingen doen aan Trumps kiezers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast de Machtsstrijd: Biden moet meer handreikingen doen aan Trumps kiezers

[AVROTROS] Amerika is diep verdeeld. De bestorming van het Capitool vorige week heeft eens te meer duidelijk gemaakt dat Amerika een leider nodig heeft die het land bij elkaar kan brengen. Als dat niet gebeurt, wordt de verdeeldheid groter en ligt mogelijk zelfs een nieuwe burgeroorlog op de loer. Victor Vlam en Maarten Kolsloot, makers van podcast De Machtsstrijd, betogen dat Biden meer handreikingen moet doen aan de Trump-kiezer.

#6 - Kan Biden Trumps scherven lijmen? - De Machtsstrijd

America United is het thema van Joe Bidens inauguratie op 20 januari. Biden wil het land weer bij elkaar brengen. Verzoening. Hij heeft het vaak gezegd. Maar hoe je dat doet, is niet zo eenvoudig. Veel Democraten geven de Republikeinen de schuld van de polarisatie. Zij verwachten dat Republikeinen de eerste stap zetten in een poging de wonden te helen. "Als je bij een ruzie wacht op de ander om excuses te maken, gaat het waarschijnlijk nooit goed komen", zegt Victor Vlam. Biden moet als president concrete handreikingen doen om de Trump-kiezer te paaien.

Maar hoe dan? Daarvoor moet je eerst begrijpen waarom Trump-kiezers op hem stemmen. Kolsloot en Vlam bespreken in de nieuwste aflevering van hun podcast De Machtsstrijd het boek National Populism uit 2018 van Roger Eatwell. Eatwell is een Britse professor die al sinds de jaren zeventig een van de grootste experts op het gebied van populisme is. Eatwells verklaring voor het populisme bestaat uit de 4 D’s: distrust (wantrouwen), destruction (verwoesting), deprivation (verlies) en de-alignment (minder partijloyaliteit).

Identiteitspolitiek

Vooral de tweede D, destruction, is belangrijk in het kader van Trump. Zijn stemmers hebben het idee dat door immigratie en identiteitspolitiek hun cultuur wordt verwoest. De gezamenlijke identiteit staat op het spel: de feestdagen die we vieren, de positie van de vrouw en de acceptatie van homoseksuelen bijvoorbeeld. Eatwell verwerpt de kritiek dat dit louter op racisme is gebaseerd. Als je tegen immigratie bent omdat je mensen met een kleurtje niet mag, is dat racistisch. Maar als je vindt dat meer immigranten je cultuur verpesten, is dat een legitiem standpunt.

Op dit vlak doet Biden geen enkele tegemoetkoming aan de kiezers van Trump. Biden heeft aangekondigd om op dag 1 van zijn presidentschap Trumps inreisverbod voor mensen uit moslimlanden terug te draaien. Het is onderdeel van zijn plannen om alle controversiële immigratiebesluiten van Trump ongedaan te maken. Biden staat onder grote druk van zijn achterban om dit te doen. Maar dat is juist het probleem, volgens Kolsloot en Vlam. "De fixatie van de Democratische partij op identiteit versterkt de verdeeldheid in Amerika", zeggen ze in koor.

Gekkies


Trump heeft 74,2 miljoen Amerikanen achter zich gekregen bij de afgelopen verkiezingen. Dat zijn niet allemaal gekkies. Vlam beschrijft in de podcast een ontmoeting met een Trump-kiezer. Een moeder, midden-dertig met een mooie auto en dus kennelijk een goed inkomen, die net haar kind naar school had gebracht. Als handreiking naar haar zou Biden bijvoorbeeld immigratie sterk kunnen beperken.

De Amerikakenners leggen uit dat Biden dezelfde fout dreigt te maken als Obama. Die wilde ook het land bij elkaar brengen maar uiteindelijk nam de verdeeldheid alleen maar toe. "Om de democratie te redden, moet je over je eigen schaduw heen stappen", concludeert Vlam.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie