Podcast

Podcast De Dag: hoe bouw je een kerncentrale?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: hoe bouw je een kerncentrale?

De regering wil twee nieuwe kerncentrales bouwen in Nederland, maar de kennis om die te toetsen en veilig te laten draaien ontbreekt in eigen land.

#1135 - Hoe bouw je een kerncentrale? - De Dag

Jarenlang was bijna iedereen het erover eens dat Nederland af moest van kernenergie. De enige kerncentrale die we nog hebben, in Borssele, zou in 2033 dichtgaan. Nu is de wens van het kabinet dat die langer open blijft en dat er ook nog twee nieuwe kerncentrales bij komen. Probleem is wel dat we in Nederland niet meer goed weten hoe je die bouwt én onderhoudt.

Carlo Wolters, directeur van de kerncentrale in Borssele, vertelt in podcast De Dag wat de ommezwaai in het kernenergie-beleid voor hem betekent en wat er nodig is om binnen afzienbare tijd twee nieuwe centrales te bouwen.

Hoogleraar kernreactorfysica van de TU Delft Jan Leen Kloosterman vertelt hoe er de afgelopen decennia te weinig experts zijn opgeleid in Nederland om twee nieuwe kerncentrales te openen. "Er zijn waarschijnlijk 1200 mensen met nucleaire kennis nodig om de centrales veilig te laten werken en toetsen. Die zijn er nu niet."

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie