Opinie & Commentaar
AVROTROS

Politieke Prestatie 2019

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Politieke Prestatie 2019

Geen politicus van het jaar deze keer, maar de Politieke Prestatie van 2019. De leden van het EenVandaag Opiniepanel kozen deze keer uit 15 politieke bijzondere daden hun hoogtepunt. Kortom, minder poppetjes, meer inhoud. De uiteindelijke top 5 gaf een mooi inkijkje in de ziel van de Nederlander.

Dat de overwinning van Forum voor Democratie bij de Statenverkiezingen in maart hoge ogen gooide is logisch. Want van nul naar 12 zetels in de senaat is een ongekend goed resultaat en verdient daarom een toppositie.

(Voor critici van het Opiniepanel zet ik dit er even bij: "De uitslagen zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.")

Ploeteren in een drassige polder

Ook het pensioenakkoord is een typisch Nederlandse keuze. Het is de waardering voor het eindeloze geploeter in de drassige polder om na jaren toch met zijn allen tot een akkoord te komen. Bovendien geeft het hoop dat pensioenkortingen uitblijven. Ook dat kan uiteraard op instemming rekenen. Dat andere grote akkoord, over het klimaat, haalde dus niet de top van het klassement. Want velen weten nog steeds niet wat het nu precies voor hen gaat betekenen. Die onzekerheid levert minpunten op.

Voor de Groningers die zich afvragen of de rest van het land nog wel aan ze denkt is de waardering voor het versneld dichtdraaien van de gaskraan een mooie kerstgroet. Natuurlijk is daarmee de schade niet vergoed en de stress niet weggenomen, maar het is wel een teken van solidariteit. In heel Nederland wordt het afsluiten van de gasputten dus gezien als een goede zaak. Er worden nogal eens wat kloven benoemd is ons land, maar hier is dus gelukkig consensus over.

Initiatiefwetsvoorstel GroenLinks

De vierde keuze van de leden van het Opiniepanel had ik niet zien aankomen: de waardering voor het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks dat aftrekposten van multinationals beperkt, waardoor ze meer winstbelasting gaan betalen. Maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik deze keuze begreep.

2018 was het jaar van de dividendbelasting, het jaar waarin Rutte pal ging staan voor de belangen van het grootbedrijf. Onder druk zag hij ervan af, maar het beeld van nauwelijks belasting afdragende multinationals tegenover burgers die braaf hun aandeel betalen werd niet vergeten. Super logisch dat de Nederlander blij wordt als de politiek stappen zet om de balans te herstellen. Eerlijkheid, daar draait het om.

Toeslagenaffaire

De Politieke Prestatie van 2019 is het aan de kaak stellen van de toeslagenaffaire door Kamerleden als Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP). Een trieste en ergens ook een hoopgevende keuze. Triest omdat de manier waarop duizenden ouders zijn overreden door de Belastingdienst ronduit schokkend is. Iets waar veel mensen terecht boos om worden en waarschijnlijk ook heel herkenbaar. Iedereen loopt weleens vast in ambtelijke molens.

Een affaire die het vertrouwen in overheid en politiek dus bepaald niet vergroot. Hoopgevend, omdat mensen zien dat er Kamerleden zijn, die zich vastbijten en aan de zijde van burgers strijden om gerechtigheid.

Burgers voor de bus gegooid

Helaas worden dus in onze democratische rechtstaat burgers door de overheid voor de bus gegooid. Maar de mechanismes om deze schendingen te ontdekken, te ontrafelen en te herstellen werken gelukkig. De PP2019 is dus een pluim voor de controlerende macht van ons parlement. (En laten we het journalistieke speurwerk van de collega’s van Trouw en RTL ook niet onvermeld laten.) Deze prijs is een aanmoediging om te blijven vragen en graven.

Ik dank de leden van het EenVandaag Opiniepanel voor deze uitstekende keuze. Voor allen: fijne kerstdagen en een mooi 2020!

Ster advertentie
Ster advertentie