Opinie & Commentaar

Soros Leaks: dubieuze miljardair koopt Europese invloed

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Soros Leaks: dubieuze miljardair koopt Europese invloed

[KRO-NCRV] Dit weekend lekte een groot aantal documenten uit van de Open Society Foundations, een aantal stichtingen van de Amerikaanse miljardair George Soros. “Het nieuws is volledig aan de traditionele media voorbijgegaan”, zegt onderzoeksjournalist bij de Volkskrant Willem Feenstra in het Mediaforum op NPO Radio 1.

In de documenten staan bedragen en afspraken die gemaakt zijn met organisaties, stichtingen en politici. “Dit geeft een fascinerend kijkje achter de schermen. Je ziet hoe zo’n stichting een positie kiest in de samenleving, in kaart brengt wie hen positief gestemd zijn in het Europees Parlement en met wie ze mogelijk kunnen samenwerken”, vertelt Feenstra.

Stortvloed aan kritiek

“Op sociale media is er veel kritiek op de traditionele media die dit nieuws niet eerder hebben gemeld”, zegt Feenstra. Zelf kreeg hij ook pas gisteravond lucht van de Soros Leaks, zoals het lek in de volksmond is gaan heten. In Nederland gaf Soros bijna 5 miljoen euro aan goede doelen en denktanks. “Hij heeft bijvoorbeeld geld overgemaakt aan pro-moslimorganisaties, de kieswijzer en de Anne Frank-stichting.” Soros steunt organisaties waarvan hij vindt dat ze een nobel doel steunen. Maar koopt hij daarmee ook invloed? “In zekere zin geldt toch: wie betaalt, bepaalt”, vindt Feenstra.

Soros liet Britse pond wankelen

De 86-jarige effectenhandelaar is niet geheel van onbesproken gedrag. In de jaren 80 handelde hij met voorkennis in aandelen van een Franse bank. En in de jaren 90 speculeerde hij met gigantische sommen geld tegen de Britse pond. De regering moest de munt uiteindelijk devalueren en Soros werd daar zo’n 1 miljard dollar rijker van.

Het is niet bekend wie er achter het lekken van de documenten zit. Vermoedelijk zijn de Russische hackers erbij betrokken die ook achter de hack zaten van documenten van de Democratische partij.

Kijk hier het Mediaforum

Ster advertentie
Ster advertentie