Opinie & Commentaar

Gun de wappies van Virus Waanzin hun gelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gun de wappies van Virus Waanzin hun gelijk

[EO] Vandaag zou er een demonstratie plaatsvinden van 'Virus Waanzin' in Den Haag. Deze werd verboden. Van cultuurtheoloog Frank Bosman hadden ze best mogen demonstreren en moet je ze ook hun gelijk gunnen, al is dat heel anders dan ze wellicht zelf denken.

Vroeger was de zondag de dag des heren waarop het godvrezend volk één of meerdere keren ter kerke begaf om zichzelf te confronteren met de afgrondelijkheid der zonden.

Nadat we God dood verklaarden en zijn kerk langzaam maar zeker aan het intredende verval hebben blootgegeven, wordt de dag der dagen steeds meer gebruikt voor het bezoek van schoonfamilie, gezinssafari naar de IKEA-meubelboulevard of het houden van willekeurige demonstraties voor willekeurige goede doelen door willekeurige boze mensjes en jongens die beurtelings Zwarte Piet willen stuktrappen of de verveelde ME-ers proberen te verleiden met het uitdelen van biologisch gekweekte bloemen.

Wappies

Zucht, de wappies van Virus Waanzin, een fijnzinnig samenraapsel van aluhoedjes die met een Mayakalender in de hand het Einde der Tijden laten samenvallen met de herverkiezing van Rutte tot premier, van brandgevaarlijke zendtorenpyromanen die met droge ogen het verspreiden van het coronavirus koppelen aan het uitrollen van het 5G-netwerk, en van verveelde voetbalsupporters die door de anderhalfmetersamenleving al maanden hun liefste spelletje matten-met-de-ME moeten ontberen.

Waarschijnlijk lopen er ook een aantal antivaxxers mee, die vrezen dat de Nederlandse overheid microchips in onze bloedbanen zal spuiten onder het mom van een COVID-vaccin. Nog waarschijnlijker lopen er een paar gekke katholieken mee van Cultuur Onder Vuur, die geen moment ongemoeid laten zichzelf voor het oog der natie belachelijk te maken.

Viruswaanzin

Virus Waanzin. Is er niemand die deze schatten kan uitleggen dat ‘viruswaanzin’ één woord is? Ik bedoel, het klinkt natuurlijk allemaal geleerd en intellectueel en zo, maar het is verwarrend. Elke keer dat ik in de media ‘Virus Waanzin’ voorbij zie komen, veer ik op in mijn stoel, blij dat de EO weer een nieuw evangelisch kinderprogramma heeft ontwikkeld met in de hoofdrol een atheïstisch virus met de naam Waanzin.

Na van deze teleurstelling te zijn bekomen, vraag ik me dan toch dingen af. Of deze demonstranten dan wellicht bedoelen dat het virus waanzinnig is geworden, en of een virus zoveel mentale capaciteiten bezit dat er van een dergelijke, complexe psychologische conditie sprake zou kunnen zijn.

Gelijk

Zucht, laat ze lekker demonsteren die antivaxxers, die 5G-gekkies, die waanvirusachtigen. Maar gun ze ook hun gelijk. En daar bedoel ik het volgende mee: ze leggen open plekken in ons denken en ons doen bloot. Ze wijzen op de merkwaardige prioriteitstelling die Rutte cum suis aanhoudt als het gaat om de versoepeling van de coronamaatregelen.

Dat vliegtuigen vol en afgeladen mogen vliegen, dat de kathedraalachtige hallen van onze nationale luchthaven voller mogen zijn dan een Rolling Stones-concert, maar dat vrienden (tot voor kort) niet te dicht op een bankje in de zon mochten zitten en de horeca-ondernemers hun 31e klant (ook tot voor kort) vriendelijk de deur moesten wijzen.

De Virus Waanzin verklaart, heel indirect en wellicht onbedoeld, dat keizer Rutte geen kleren draagt, of liever gezegd, een pak van eurobiljetjes. En niemand durft dat te zeggen. Behalve een paar gekkies op een zonovergoten grasveld in Den Haag. En ze brengen hun ideeën op de meest onproductieve wijze die je je kan indenken. Dat betekent niet dat ze geen gelijk hebben. Alleen heel anders dan ze zelf wellicht denken.

Ster advertentie
Ster advertentie