Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Het lijkt erop dat de crisis waarin we ons bevinden, tot twee tradities leidt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het lijkt erop dat de crisis waarin we ons bevinden, tot twee tradities leidt'

"Als we zo in 'bijna-lockdown' zijn en constant anderhalve meter van elkaar en elk ander moeten aanhouden, als bijna alle leuke dingen die we wilden doen of bijwonen afgelast zijn, als het nieuws voor 90% gaat over het virus, ziekte, IC en maatregelen, is het een top idee dit jaar een tweede kans te geven", aldus Dolf Jansen in De Nieuws BV.

"Alleen, en ik spreek nu even persoonlijk, ik vind dat zelfs een wat mislukkend 2020, of moet ik zeggen 2020 1 punt nul, een Oudejaarsvoorstelling verdient. Die ik al aan het maken ben", zo vertelt Jansen. "Omdat ik dat nou eenmaal al ruim 30 jaar zo doe en omdat ik, zoals bekend, gek ben op tradities."

Twee nieuwe tradities

"Ik weet eigenlijk niet wanneer bepaald gedrag als zodanig betiteld wordt, maar het lijkt erop dat de crisis waarin we ons bevinden tot twee tradities leidt”, zo vertelt Jansen.

"En beide hebben te maken met de ruimte die je inneemt, de ruimte waarop je recht hebt of recht denkt te hebben, en de manier waarop je de soms beperkte ruimte deelt met anderen."

Ruimte geven

Over de eerste nieuwe traditie zegt Jansen het volgende: "Als ik mijn dagelijkse training afwerk, om de zo langzamerhand legendarische frisse neus te halen, merk ik dat heel veel mensen met meer oog voor hun omgeving en voor andere mensen op pad zijn. Bijna iedereen doet zijn best de ander de nodige ruimte te geven. Het is een combinatie van social distancing, medemenselijkheid en vaak een glimlach of een duimpje."

De ander in de gaten houden en te becommentariëren

Ook bespeurt Jansen een andere traditie: "De andere, wellicht minder nieuwe, traditie lijkt mij de ander in de gaten te houden en op allerlei manieren te becommentariëren. En ook dat gaat vooral over de afstand die we moeten houden, of het buiten zijn überhaupt.

Ik ben zelf pas één keer woedend toegeroepen door een dame die vond dat ik te dicht bij haar ging passeren, maar ik weet dat het best veel gebeurt. En niet altijd op een vriendelijke manier."

Realisatie

Jansen: "Ik denk dat het goed is je te realiseren dat als de ander ruimte inneemt, dat jou alleen maar raakt omdat jij dat ook doet. En dat een samenleving alleen maakbaar is omdat wij hem maken. Met zijn allen. Of haar, want samenleving zou best wel eens vrouwelijk kunnen zijn. Ik ben gek op de samenleving, dus ik denk het wel."

Advies

"Hou elkaar in de gaten, zou ik zeggen, vooral om te zien wat de ander nodig heeft. En als je iets vindt van het gedrag van de ander, kies dan je woorden en toon met enige zorgvuldigheid. Over dat soort dingen wil ik het graag hebben, in het najaar, in het theater. En dan volgend jaar, 2020 2 punt nul, gewoon nog een keer."

Druktemaker Dolf Jansen - Ruimte

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie