Hoe de persoonlijke visie van Rutte in het AD verscheen
- Nieuws
- Hoe de persoonlijke visie van Rutte in het AD verscheen
[KRO-NCRV] "Er zijn momenten dat het fijn is als er tussen het nieuws en de lezer even geen journalist staat," zei AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis in het Mediaforum op NPO Radio 1. Vrijdag publiceerde zijn krant de visie van VVD-leider Mark Rutte, bij een interview met de premier.
De constructie leidde tot veel kritiek en vragen. Bewaart het AD, nu de grootste krant van Nederland, wel genoeg afstand ten opzichte van politieke partijen in verkiezingstijd?
'Geen partijprogramma'
Vooral de publicatie van Rutte's visie was voor velen een opmerkelijke hoofdredactionele keuze. Nijenhuis: "Het was zijn persoonlijke visie en niet het partijprogramma." Hij ziet dat als twee verschillende dingen. Rutte wordt volgens hem ook altijd verweten dat hij geen visie heeft. "Als hij daar mee komt dan wil je ook weten: wat is die visie dan?"
Reclame of niet?
Nijenhuis zegt persoonlijk niet heel erg verrast te zijn geweest door de visie van Rutte, "maar de meningen op de redactie waren verdeeld. Als je het leest krijg je onvoldoende het gevoel wat die visie nou precies is. Toen hebben we spontaan besloten die visie in de krant af te drukken." Of dat reclame is of niet hangt volgens hem af wat je van dat plan vindt. "Je kunt het ook zien als anti-reclame als je het een heel stom plan vindt."
Zelf oordelen
Door Rutte's persoonlijke visie naast het interview af te drukken wilde hij de lezer de kans geven om zelf te oordelen. "Er zijn momenten dat het fijn is als er tussen het nieuws en de lezer even geen journalist staat."
Maar moeten kranten dan een soort 'Politiek24' worden waarbij kranten gewoon afdrukken wat politici zeggen? "Op sommige momenten moet je dat wel doen", vindt de hoofdredacteur. Daarbij geeft hij het voorbeeld vanuit zijn tijd bij NRC toen hij de speech van Obama ook in de krant liet afdrukken.
Ook bij het verkiezingsdebat tussen Hillary Clinton en Donald Trump willen mensen volgens hem eerst de fragmenten gaan bekijken maar daarna letterlijk teruglezen wat er is gezegd. "Je wilt het nieuws altijd zo dicht mogelijk bij de lezer brengen. En soms is dat dus even zonder filter. De context zit op een pagina ervoor of erna." Daarop nodigde hij gelijk vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) uit om hetzelfde te doen als Rutte.
'We moeten beschermd worden'
Journalist en presentator Max van Weezel is in het Mediaforum verbijsterd over de uitspraak van Nijenhuis. "Ik heb nog nooit in mijn leven een hoofdredacteur van een krant horen zeggen dat het wel eens fijn is als er tussen een politicus en de lezer geen journalist staat. Echt nog nooit gehoord." Columniste en schrijfster Marianne Zwagerman heeft er weinig aan toe te voegen. "Waar je juist journalisten moet tussen zetten is tussen Rutte en het publiek. Wij moeten beschermd worden."
Bekijk het Mediaforum over dit onderwerp terug met Marianne Zwagerman & Max van Weezel. Andere onderwerpen die besproken werden: de Amerikaanse verkiezingen en de berichtgeving over moslimfundamentalisme.