Opinie & Commentaar

'In toeslagenaffaire is meer geld uitbetaald aan consultants dan aan ouders om wie het gaat'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In toeslagenaffaire is meer geld uitbetaald aan consultants dan aan ouders om wie het gaat'

"Het Haagse woord voor overheid is overhead", volgens Pieter Derks dekt dat de lading uitstekend in de toeslagenaffaire. "Er is al anderhalf keer meer geld uitbetaald aan consultants dan aan de ouders waar het om gaat", zegt hij in De Nieuws BV.

Er is opnieuw een document uitgelekt waaruit blijkt dat het in de toeslagenaffaire allemaal nog veel erger is dan we al wisten. Dit keer ging het om een memo. "De memo van gisteren kwam uit 2017, toen een expert binnen de Belastingdienst waarschuwde dat heel veel ouders onrecht was aangedaan en ze die mensen het beste konden compenseren", vertelt Derks.

90 van de 20 duizend

"Eigenlijk is het bizar dat Willem Engel nog steeds verpleeghuizen lastig valt – je zou denken: ga een keer langs bij de Belastingdienst, misschien kom je dan wel een keer een écht complot op het spoor. Het is zeg maar alsof de koning een fout heeft gemaakt door op vakantie te gaan, die fout toegeeft en zegt dat ze weer thuis zijn, en dat dan later blijkt dat hij nog een paar kleine details had verzwegen."

Intussen wil het ook nog niet echt lukken om de gedupeerde ouders hun compensatie te betalen. "Er zijn 500 ambtenaren aan het werk, er is al 3,5 miljoen euro aan consultancybureaus betaald, en al die inspanning heeft er toe geleid dat maar liefst 90 mensen hun geld hebben ontvangen. Negentig. Van de twintigduizend", aldus Derks. "Ik zeg het al jaren: het Haagse woord voor overheid is overhead, en dat dekt hier de lading weer uitstekend. Er is al anderhalf keer meer geld uitbetaald aan consultants dan aan de ouders waar het om gaat."

'Betaal elke gedupeerde ouder 1 miljoen euro'

"Om de boel een beetje vlot te trekken heb ik een ideetje: de Overhead betaalt elke gedupeerde ouder morgen 1 miljoen euro. Zonder vragen, zonder papierwerk, ze pakken gewoon dat rekeningnummer dat ze destijds onrechtmatig leeg hebben getrokken en storten er 1 miljoen euro op met in de opmerkingen 'excuses'."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie