Revolutie in Nederland? 'Dat vinden we nergens voor nodig'
- Nieuws
- Revolutie in Nederland? 'Dat vinden we nergens voor nodig'
Een revolutie in Nederland? Nee. "Ten eerste vinden we dat nergens voor nodig. En ten tweede: het komt eigenlijk gewoon altijd slecht uit", zegt druktemaker Pieter Derks in De Nieuws BV.
Druktemaker Pieter Derks - Een revolutie
Twee weken geleden riep premier Rutte jongeren op tot een revolutie. Derks: "Hij bedoelde natuurlijk niet een échte revolutie. Hij riep jongeren op zich te verzetten tegen hun schoolhoofd, of jongerenwerker, als die tenminste nog niet door één van zijn kabinetten was wegbezuinigd, om zo de revolutie van onderaf te beginnen. Vintage Rutte: zelfs de revolutie is gedecentraliseerd."
Revolutie in Nederland
"Hij wist ook dat je dit soort dingen in Nederland makkelijk kan roepen, want het risico op échte revolutie is hier minimaal. We zijn er wel gek op, maar: ergens anders. Kijk bijvoorbeeld naar Amerika. Demonstranten die met traangas worden bespoten, journalisten die beschoten worden, de president die het leger in wil zetten tegen zijn eigen volk: als Amerika in het Midden-Oosten had gelegen, hadden we allang ingegrepen om de democratie te herstellen."
Een revolutie in Nederland dan? Nee, denkt Derks: "Ten eerste vinden we dat nergens voor nodig, en ten tweede: het komt eigenlijk gewoon altijd slecht uit. Leuk idee, maar nu even niet."
Antiracismebeweging blijft bewonderenswaardig geduldig
Derks: "Wil je het racisme van Zwarte Piet aankaarten? Oké, maar niet tijdens de intocht, en ook niet vlak daarvoor eigenlijk, of net daarna, want het is een kinderfeest, en ook niet in januari, want dan zijn we net blij dat we het allemaal gehad hebben, o en ook niet in mei of juni, want dan is het mei, of juni, en dan schijnt de zon, en dan zitten we net op een terrasje, en dan hebben we geen zin om het alweer over Zwarte Piet te moeten hebben."
"De antiracismebeweging in Nederland blijft met bewonderenswaardig geduld en zelfbeheersing telkens weer zoeken naar het goede moment, de goede toon, de goede plek, de goede houding", zegt Derks.
Fanatiek houden aan artikel 1 grondwet
Het enige dat misging deze maandag op de Dam, is dat de coronamaatregelen niet goed werden nageleefd. Maar, de massale verontwaardiging over deze demonstratie biedt een kans, denkt Derks: "Het laat nog maar eens zien hoezeer wij Nederlanders hechten aan de regeltjes, en dat iedereen zich daaraan houdt, en daarin schuilt een prachtige kans om racisme aan te pakken."
Derks: "De reden dat al die mensen veel te dicht op elkaar stonden was namelijk artikel 1 van onze grondwet. De allereerste regel die in dit land geldt. Geen discriminatie, op ras, geloof, geslacht of welke grond dan ook. Mijn voorstel: laten we elkaar met hetzelfde fanatisme aan dát regeltje houden."