Opinie & Commentaar
BNNVARA

Autogordelgate en een zingende Grapperhaus: 'Beeldvorming is alles anno 2021'

  1. Nieuwschevron right
  2. Autogordelgate en een zingende Grapperhaus: 'Beeldvorming is alles anno 2021'

Pieter Derks vraagt zich in De Nieuws BV af: "Doen politici zo spastisch omdat wij afgaan op de beeldvorming, of gaan wij af op de beeldvorming omdat dat het enige is waaruit politiek nog lijkt te bestaan?"

Het was een lekker weekje voor de WOB, zegt druktemaker Pieter Derks. "De rechter floot het ministerie van VWS terug, dat documenten alleen vrijgaf onder voorwaarden die ze zelf verzonnen, de NOS ontdekte dat Nederland creatief heeft zitten boekhouden om de pulsvissers te helpen, en GeenStijl kwam met het sappigste stukje WOB, over hoe een VPRO-documentaire over Sigrid Kaag behoorlijk werd bijgestuurd door het campagneteam."

Autogordelgate en een leren string

Het allermooiste detail was volgens Derks dat Kaag nergens een autogordel droeg en dat de documentairemakers bij bedrijven navraag hebben gedaan of dat nog erin te shoppen viel. Het idee dat er iemand heeft zitten proberen special effects los te laten op een autogordel, dat er nog een extra opnamedag is ingepland om beelden te maken mét gordel waar dan het geluid onder geplakt zou kunnen worden van de opnames zonder gordel, is niet alleen hilarisch maar getuigt ook van een ongelooflijke angst in het team van Sigrid Kaag."

Derks: "Ik vraag me natuurlijk wel meteen af hoe lang onze politici al gebruik maken van special effects. Had Ollongren wel een papiertje in haar hand met Omtzigt functie elders, of heeft een andere partij dat erin geshopt? Loopt Kees van der Staaij eigenlijk altijd in een leren string en monteert de SGP daar standaard een pak overheen? Bestaat Mark Rutte eigenlijk wel? Zoveel vragen."

Beeldvorming is alles

Autogordelgate is een teken des tijds, zegt Derks. "Het laat zien hoe woordvoerders, voorlichters, campagnestrategen en andere angstige types proberen te voorkomen dat er nog iemand in Den Haag zomaar iets zegt. De beeldvorming is alles, anno 2021, en dat leidt tot twee dingen: het wegmoffelen van slecht nieuws, én het veel te gretig uitmelken van goed nieuws." Het dieptepunt is tot nu toe het kinderliedje van Grapperhaus, vindt Derks, waarin hij vierde dat de mondkapjes af mogen. "Ik overweeg aangifte tegen de minister wegens broodroof, want hier valt met de beste wil van de wereld geen satire meer van te maken."

Derks: "Het gênante is natuurlijk dat Grapperhaus in het najaar bij de Gamma-variant weer moet proberen zo geloofwaardig mogelijk te wijzen op de noodzaak van de maatregelen – benieuwd of hij dan ook een kleuterliedje staat te zingen, was gewoon je handjes, blij, blij, blij, anderhalve meter, ook voor mij.

"Wij blijven intussen zitten met de kip-ei vraag: doen politici zo spastisch omdat wij als publiek afgaan op de beeldvorming, of gaan wij af op de beeldvorming omdat dat het enige is waaruit politiek nog lijkt te bestaan?"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie