Opinie & Commentaar
BNNVARA

De Corona Oorlog

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Corona Oorlog

"Het is op zijn zachtst gezegd niet een heel prettige tijd, ziekte, dood, werkloosheid en algehele onzekerheid," aldus Kees van Amstel bij De Nieuws BV. "Maar steeds vaker lees ik de term ‘oorlogstijd’ en zelfs vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog."

Van Amstel: "Tot 1 juni zijn er al 30 voorstellingen van mij in Nederlandse theaters gecancelled. Doet pijn. Financieel, maar vooral creatief. 'Ah joh, dood is erger,' verbasterde mijn overbuurvrouw altijd, een klassieke dooddoener, maar om nou de Tweede Wereldoorlog er weer bij te halen..."

Wie er allemaal fout zitten

Van Amstel vindt de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog toch wel een beetje nuttig. "Als de corona crisis voorbij is, kunnen we wel terugkijken wie er allemaal fout waren in de Corona Oorlog en dat zijn er wel steeds meer. Ik heb het dan niet over zielepieten die weigeren een karretje te gebruiken in een supermarkt en zelfs niet over dat stel dat deze week voor tientallen miljoenen euro’s ziekenhuizen probeerden op te lichten met een niet bestaande levering mondkapjes."

"Nee, het zijn een aantal grote multinationals die toch weer kans zien ellende om te buigen in keiharde pecunia."

'Maar hé, er gaan mensen dood'

Van Amstel: "Het farmaceutisch bedrijf Roche kwam gisteren leuk in het nieuws, doordat men te weinig testvloeistof levert voor corona testen en tegelijkertijd weigert het recept te geven. Ik snap dat je niet meteen je geheimen prijs wil geven, maar hé, er gaan mensen dood. En de farmaceuten van Roche maakten vorig jaar 13 miljard euro winst.

Albert Scrooge

Ook vertelt Van Amstel over de supermarktketens Jumbo en Albert Heijn: "Deze week werd ook bekend dat supermarktmedewerkers van Albert Heijn en Jumbo er niets extra’s bij krijgen. Dubbele kerstomzetten draaien de grootgrutters door het gehamster en dan hebben we het niet meer over miljoentjes hè, lekker toch: je personeel werkt zich de pleuris, maar delen? Ho maar, Albert Scrooge.

"Toen de woordvoerster van Jumbo werd gevraagd of het personeel nog een extraatje kreeg, omzeilde ze de vraag met: 'Wij zijn nog aan het nadenken hoe wij deze waardering nog meer gaan laten blijken.' Zal je zien, krijgen ze weer zo’n kuttig bedrijfsfeest met een volkszanger en een barbecue in een partytent."

Het meeste lef

De man met het meeste lef is volgens Van Amstel de rijkste man ter wereld, Jezz Bezos. "Zijn bedrijf Whole Foods vroeg aan medewerkers om hun vakantiegeld even in te leveren voor medewerkers die lijden aan corona. Jeff had met zijn winst van één dag al zijn medewerkers kunnen betalen, maar je gaat toch niet je eigen 114 miljard aanspreken?!

Druktemaker Kees van Amstel - Multinationals tijdens de coronacrisis

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie