Opinie & Commentaar
NTR

Column | Annabel Nanninga over tieners en hun uiterlijk

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Column | Annabel Nanninga over tieners en hun uiterlijk

Veel jongeren willen de perfecte foto voor hun sociale media. Ze gaan vaker naar de sportschool of soms zelfs naar de cosmetische chirurg. Zijn jongeren aan het doorslaan? Columniste Annabel Nanninga neemt met deze column alvast een voorschot op het radiodebat bij Kwesties vanavond om 20.00 uur op NPO Radio 1.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Brekend nieuws. Stop de persen. Tieners hechten een immens belang aan hun uiterlijk! Ze hebben een onrealistisch schoonheidsideaal en zijn enorm vatbaar voor dure merken en trends.

Joh!

Dat is van alle tijden en dat is ook niet erg. Sterker nog: de Nederlandse onverzorgdheid en slonzigheid is berucht, en er is een ware epidemie van overgewicht gaande.

De Nederlander is te herkennen aan doemaargewoon-haar, bij de dames niet zelden kortpraktisch. De Nederlander heeft een grauw, scheef gebit, zelfs ons internationale visitekaartje Willem Alexander maalt daar niet om. Amerikanen trekken daar hun perfect geëpileerde wenkbrauwen over op, maar wij vinden een wit, regelmatig gebit dan weer ‘te Amerikaans’.

Italiaanse, Latijns-Amerikaanse en Russische dames zie je zelden zonder veel make-up en hoge hakken, voor Nederlandse vrouwen is lippenstift al erg uitbundig en is de platte laars met jeans een standaard uniform.

Dan het lijnen: van tijdschriften en modeshows krijgen kinderen GEEN anorexia. Dat is een hardnekkige mythe. Een eetstoornis is geen doorgeslagen schoonheidsideaal, maar een dwangmatige zucht naar controle.

Steeds meer en steeds jongere mensen hebben overgewicht. Dat is wel een feit.

Dus al met al, wat is er mis met een beetje hedonisme, een competitieve manier van sportief en fit zijn en het gebruik van een extra likje make-up onder jongeren?

U bent er als ouder toch hopelijk zelf bij om een zelfuithongerend tienermeisje tijdig naar een psycholoog te sturen. U kunt uw kinderen best leren dat peperdure gympen toch echt zelf per krantenwijk verdiend moeten worden. En u bewijst uw kind eigenlijk een dienst als u het zou aanmoedigen te sporten en er verzorgd of misschien zelfs extravagant bij te lopen.

Dat is niet zielig voor de lelijke eendjes onder ons, want een andere les die je kinderen niet vroeg genoeg kan leren, is dat het leven niet eerlijk is, dat schoonheid en intelligentie niet gelijk verdeeld zijn, en dat je zelf hard moet werken om het beste uit jezelf te halen. Of dat nou je uiterlijk is of je intelligentie of je talent voor pianospelen.

En bovendien, wat je een puber ook probeert duidelijk te maken, zelfs de allerknapsten zijn op die leeftijd onzeker over hun uiterlijk. En ze zien pas als ze ver in de dertig zijn, en in joggingbroek naar de supermarkt sjokken, hoe mooi en fit ze toen eigenlijk waren. Laat ze lekker ijdel en onzeker zijn, misschien dat ze dan als volwassene iets minder slonzig horizonvervuilend door het leven gaan.

Annabel Nanninga is freelance verslaggever, opiniemaker en columnist voor onder andere ThePostOnline, RTL Z, Powned en Veronica Magazine.

Ster advertentie
Ster advertentie