Opinie & Commentaar
BNNVARA

Blijf met je poten van onze politici af

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blijf met je poten van onze politici af

We zitten allemaal weer thuis en kunnen geen kant op. Dat zorgt ervoor dat we er niet normaler op worden. Alsof we in die periode daarvoor zo lekker relaxed waren met z'n allen…

Afgelopen dinsdag zag ik minister Kaag over het Plein lopen richting de ingang van het Tweede Kamergebouw. Het Vragenuurtje stond op het menu en minister Kaag moest daarvoor naar binnen. Ik vind dat altijd iets moois hebben. In Nederland kun je ministers in het wild tegenkomen. Zeker in Den Haag natuurlijk. Een bekend PvdA-politicus zei ooit eens tegen mij 'politiek is showbusiness voor lelijke mensen'.

Maar goed, de minister liep dus naar binnen. Op het Plein was de zoveelste demonstratie bezig van mensen die tegen het coronabeleid zijn, om het keurig te zeggen. Iemand die het niet keurig zegt zou zeggen 'coronagekkies', maar dat hoort u mij niet doen hoor. Echt niet!

Ondermijning van de democratie

Laat ik het zo zeggen, het gaat om mensen die roepen dat 'de media' eenzijdig zijn, dat er censuur is en het zijn de mensen die roepen dat er geen sprake is van een tweede golf. Die mensen dus, die hun gelijk willen halen op een zo asociale manier dat Kamerleden zich geïntimideerd voelen, en de NOS logo's van hun busjes haalt.

Volkomen ondermijning van de democratie: dat zijn al deze vormen van intimidatie. Ach, maar ik ben natuurlijk ook van dat tuig van de pers, die eenzijdige media die censuur hoog in het vaandel heeft. Zucht.

Onbeschoft

Die mensen die demonstreren op het Plein, die geloven niemand meer. Alleen zichzelf. Ze vinden dat ze het recht hebben om politici zo onbeschoft iets te vragen dat ik me afvraag of het niet gewoon intimidatie is. Zo werd minister Kaag besprongen door iemand met een camera en werden er suggesties naar haar hoofd geslingerd als: 'Heb je nou je zin, het hele land gaat naar de klote'. Het soort taal en vaststelling waarbij geen enkel gesprek meer mogelijk is.

Haas in de koplampen

De minister schrok. Naast dat grove opmerkingen onverwacht komen, zijn ze soms ook zo onbehouwen dat je denkt, wat moet ik hier nu precies op zeggen. Als een haas in de koplampen van een vrachtwagen. Zo zag het eruit. Het moment was kort. Zichtbaar geschrokken kon de minister snel naar binnen.

Dat zijn de mensen waar ze het allemaal voor doet, dacht ik. Dat zijn de mensen waar die minister zich het schompes voor werkt. Parels voor de zwijnen. En nee, ik stem geen D66. Het maakt me geen moer uit wie daar had gestaan. Ik vroeg het me daadwerkelijk af. Straks krijgen die demonstranten het voor elkaar dat ik als politieke junkie nooit meer zomaar een politicus in het wild kan tegenkomen omdat ze voortaan rondom bewaking hebben.

Ziedende actrice

Iedereen is kwaad of zelfs nog kwaaier. Steeds minder mensen zijn kalm. Afgelopen maandag was er een actrice heel erg boos, nou nee zeg maar gerust ziedend, op de politie. Ja, ik bedoel Katja Schuurman. Waarom? Nou, gewoon omdat ze hun werk uitstekend deden. De politie deed wat ze moest doen. Ze waren aan het handhaven op coronaregels. Regels die we met z'n allen hebben afgesproken; waar een parlementaire meerderheid voor is. Die moet je dan dus naleven en de mensen die dat verdommen moet je daar via handhaving op aanspreken. Helder toch?

Nou ja, kennelijk geldt dat niet voor iedereen. Dit verhaal stamt nog uit de tijd dat de horeca open was. Toen mochten we tot 21 uur 's avonds in het café of restaurant aanwezig zijn. Dan was er een uurtje dat er niemand meer naar binnen mocht en dan moest om 22.00 uur de tent leeg en dicht zijn. Weet u nog? Those were the days.

De politie constateerde dat er om 22.03 nog mensen in het etablissement van de man van de actrice aanwezig waren. Die man kreeg een waarschuwing. Dat vond zijn vrouw, de actrice, kinderachtig. Daarom ging ze als een blind paard tekeer op sociale media. We kunnen het niet winnen van instanties, dus dan zorgen we dat we met de kracht van de massa die achter ons staat die instanties voor paal zetten.

Kinderachtig

De politie was kinderachtig bezig. Ja natuurlijk, ik reed maar vijf kilometer te hard, agent, ik heb maar één borrel te veel op. Zo ken ik d'r nog een paar. Tsja, en als je het dan niet kunt winnen, knal je het op sociale media. Zucht.

Die man van die actrice of de mensen die hij in dienst had, hadden natuurlijk ook tien minuten eerder kunnen beginnen met de tent leeg te krijgen. Ook een vorm van intimidatie, lekker al je volgers opjutten om ze achter je te krijgen om druk te zetten in deze tijd. Maar goed we zitten dus nu allemaal thuis.

Kalm

Zouden al die mensen op woensdagavond lekker bijeen gekomen zijn op dat feestje op het Plein in Den Haag? Al die kwaaie mensen? Dat feestje waarvan de beelden de hele wereld over zijn gegaan? Maar goed, we zitten dus thuis en we kunnen geen kant op. Dus kon ik er niet bij zijn.

Vooralsnog wil ik graag bij het kamp der kalmen blijven horen. Maar dat wordt natuurlijk alleen maar moeilijker. We doen het spel 'wie is de kalmste Nederlander'. Het duurt al zeven maanden en het einde is nog niet in zicht. Als we al zo raar deden op het moment dat we nog een redelijke bewegingsvrijheid hadden, hoe zal het zich de komende tijd dan ontwikkelen?

Het is net als stoppen met roken. De eerste keer is alles nieuw en gaat het moeilijk, maar wat ik zeg; alles is nieuw. De tweede keer is alles moeizamer; je weet wat er komt, je weet dat het moeilijk wordt en je weet ook dat het mis kan gaan. Dat wist je niet toen je eerste keer stopte!

Vreselijke tijd

Hoeveel coronagekkies komen er nog bij, hoeveel mensen ontsteken in woede en halen sociale media erbij om hun gelijk te halen? Wie vinden dat regels en grenzen voor hen niet gelden waardoor anderen in gevaar komen? Hoeveel mensen vinden hun eigen gezondheid belangrijker dan die van ons allemaal? Hoe lang gaan we dit volhouden? Hoe lang kunnen politici en handhavers het land motiveren om vol te houden?

Ach, en soms doe je rare dingen waar je later spijt van hebt. In de gewone wereld zijn mensen al streng, maar dat is nu nog veel erger. Mensen hebben veel tijd om elkaar streng in de gaten te houden. Wat een vreselijke tijd. Alles gaat zich herhalen. Laten we elkaar een beetje heel houden. Wees een beetje zuinig op politici maar ook op de politie. Blijf met je poten van onze politici en politie af. De druk was al groot, maar wordt voorlopig alleen maar groter.

Urs Klaver is politiek journalist bij De Nieuws BV

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie