Moeten Nederlandse kranten ook stoppen met foto's van terreurdaders?
- Nieuws
- Moeten Nederlandse kranten ook stoppen met foto's van terreurdaders?
[KRO-NCRV] De Franse krant Le Monde heeft besloten geen beelden van terreurdaders meer te publiceren. De gedachte daarachter is dat het daders zou ‘verheerlijken’. Daaropvolgend heeft de belangrijkste nieuwszender in Frankrijk, BHF, ook besloten geen beelden van de terreurdaders uit te zenden. Radiozender Europe1 gaat nog een stap verder en noemt ook geen namen meer.
Het mediadebat in Frankrijk over de foto’s van terreurdaders werd aangezwengeld door de Franse psycholoog en jihadexpert Fethi Benslama. Hij meent dat je daders een podium geeft als je hun afbeeldingen plaatst.
Hoofdredacteur van de Moslimkrant Brahim Bourzik noemt het in het Mediaforum op NPO Radio 1 een heel belangrijk signaal vanuit de Franse journalistiek. "Le Monde wordt veel gelezen in Noord-Afrika en is een krant met veel gezag in de Arabische wereld." Hij hoopt dat kranten als De Standaard, El Pais, de Volkskrant en NRC het voorbeeld van Le Monde zullen volgen.
Symboolpolitiek?
Een aantal critici noemt de actie van de Franse krant een vorm van symbooljournalistiek omdat IS buiten de massamedia om duizenden eigen sociale media kanalen heeft. Mediadeskundige Ton Verlind vindt het geen legitiem argument. "Journalisten nemen verantwoordelijkheid voor de samenleving. Als ze dat onder druk van een autoriteit zouden doen is dat een ander verhaal, maar dit is een goede journalistieke afweging vanuit eigen beweging."
Wapen
Bovendien vindt Verlind dat het niet plaatsen van beelden of noemen van namen niet hoeft te betekenen dat aan terreurdaad wordt doodgezwegen. "Door hun de heldenstatus te ontnemen, ontneem je hen ook hun wapen."
Bourzik is het met hem eens. De onderwerpen kunnen wat hem betreft gewoon besproken blijven. "Maar ik hoef de gezichten van die jongens niet meer te zien", zegt hij. "Geen enkele ellende op de wereld rechtvaardigt het doorsnijden van de keel van een man van 84."