Opinie & Commentaar
EO

Sorry Thierry…

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sorry Thierry…

Dit is mijn laatste bijdrage van 2017 aan deze website. Om schoon schip te maken ben ik op zoek gegaan naar de voorspellingen die ik eind vorig jaar deed over het nu bijna afgelopen jaar. Wat bleek? Die waren nergens meer te vinden! Uit angst om verschrikkelijk af te gaan had ik de redactie gevraagd de column waarin ik de voorspellingen deed te verwijderen op de avond voor de verkiezingen. En dit keer had de redactie nou eens wel naar me geluisterd!

Maar een behulpzame collega, die doorgaans niet veel vertrouwen heeft in mijn voorspellingen, had een screenshot gemaakt en confronteerde me dit jaar met enige regelmaat met alle missers… Van je collega’s moet je het maar hebben.

Om met het goede nieuws te beginnen: ik heb ook dingen goed voorspeld! Het kampioenschap van Feyenoord bijvoorbeeld! Ik voorspelde dat Chris Froome de Tour en de Vuelta zou winnen. En dat Kees van der Staaij van de SGP drie zetels zou halen. Maar daar hield mijn heldere blik wel zo’n beetje op.

Zo voorzag ik dat Geert Wilders de verkiezingen zou winnen, met 31 zetels. Het werden er uiteindelijk 11 minder. De tweede plek voor Mark Rutte die ik zag aankomen werd de eerste plek. Ik voorspelde 30 zetels voor zijn VVD, het werden er 33.

Op links zag ik Lodewijk Asscher als grootste uit de bus komen, met 20 zetels. Helaas voor hem waren het er 11 minder, namelijk negen. Jesse Klaver gunde ik elf zetels (het werden er 14) en Gert-Jan Segers bleef 1 zetel achter bij de zes die ik voor zijn ChristenUnie voorspelde.

Bij Henk Krol was ik warm (ik dacht vijf zetels in plaats van vier). Buma (19 in plaats van 16), Pechtold (19 in plaats van 12), Roemer (14 in plaats van 10) en Thieme (5 in plaats van 2) heb ik onderschat.

Bij DENK zat ik in de buurt (twee zetels in plaats van drie). Wat ik niet had voorzien was de opkomst van de man die deze week door het panel van EenVandaag werd uitgeroepen tot politicus van het jaar, Thierry Baudet. Sorry Thierry. Ik vermoedde twee zetels voor Jan Roos en noemde hem ‘het iets redelijker alternatief voor Geert Wilders’. Dat Jan Dijkgraaf, Jacques Monasch en Sylvana Simons het niet zou halen, had ik dan wel weer goed voorzien.

Wat u hier mee moet?

Constateren dat ik best veel verstand van heb van sport! En een stuk minder van politiek…

Of nee, laten we maar zeggen dat ik beter ben in vragen stellen dan in voorspellingen doen…

Goede Kerstdagen en een fijne jaarwisseling!

PS. Beste website-beheerder van de NPO Radio 1-site, zet die column met voorspellingen over afgelopen jaar maar weer terug hoor. Ze zijn nu toch uitgelekt...

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie