Opinie & Commentaar

Leve de verschilligheid!

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Leve de verschilligheid!

[AVROTROS] Gisteravond was ik in Paradiso. Het rook er naar bier, vermengd met een vleugje zweet. Zo'n vijf tinten grijs op de stoelen bij het podium, twintigers en dertigers achterin de zaal, de meesten inderdaad met een glas bier in de hand. Ze stonden stil, er werd niet gedanst. Uit de boxen klonk geen muziek, maar debat. Er werd niet gepraat, hier werd geluisterd. Naar de verkiezing van het Beste Raadslid van Nederland, georganiseerd door omroep WNL, de Volkskrant en campagnebureau BKB. Live, hier op NPO Radio 1.

Terwijl er aan de interviewtafel mooie discussies werden gevoerd en er af en toe rake en soms iets minder rake opmerkingen vanuit het publiek werden geschreeuwd, klonk in mijn hoofd wél muziek. 'Solo le pido a Dios' van de Argentijnse volkszangeres Mercedes Sosa. Eén van de mooiste nummers die ik ooit heb gehoord. De titel 'Ik vraag slechts aan God' doet een zwaar gelovig lied vermoeden, maar het lied gaat over de strijd die ieder mens voert en moet voeren. De strijd tegen de onverschilligheid. 'Ik vraag slechts aan God, dat de pijn me niet onverschillig laat. Dat het onrecht me niet onverschillig laat. Dat de toekomst me niet onverschillig laat.' Het is zo gemakkelijk om te verzuchten dat dingen nooit zullen veranderen, dat de politiek toch niets voor ons doet en dat er niets iets wat we zelf kunnen doen.

Als je een programma als Radar maakt, verkeer je in de luxe positie dat de onderwerpen je dagelijks in de schoot worden geworpen, omdat ze worden aangedragen door consumenten. Mensen die onrecht hebben waargenomen en vervolgens de moeite hebben genomen om eigenhandig vooronderzoek te verrichten en dit alles naar ons te mailen. Prachtig vind ik dat.

Dat onrecht kan heel klein zijn. Zo kregen we laatst een mail van een mevrouw die uit eigen onderzoek had geconcludeerd dat er steevast 100 milliliter te weinig siroop van een bepaald merk in een fles zit. Die mevrouw kan ik verzekeren: we zijn naar de supermarkt gegaan, we hebben drie flessen siroop gekocht, ze in een maatbeker gegooid, ze urenlang uit laten lekken en er zit precies het beloofde aantal milliliter in. We drinken de komende maanden verplicht siroop op de redactie.

Het onrecht kan ook heel groot zijn, verhalen van mensen die al jarenlang strijden tegen de bureaucratie en onbuigzaamheid van bedrijven en instanties. Dossiers waar de tranen van in je ogen springen. We doen ons best om die mensen te helpen. Slepende zaken oplossen. Het lukt niet altijd, maar we proberen het toch. 'We moeten iets maken dat dichtbij de mensen staat', is een streven dat ik regelmatig voorbij hoor komen in Hilversumse brainstorms. Dichterbij de mensen kun je niet komen, denk ik iedere ochtend als ik de Radar mailbox open. Verhalen van mensen die weten: dingen kunnen veranderen. De politiek kan jou wél verder helpen. En: JA er is iets wat je zelf kunt doen. Ga stemmen. Leve de verschilligheid!

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument.

Ster advertentie
Ster advertentie