Opinie & Commentaar

De frisse witkwast van Halbe
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De frisse witkwast van Halbe

Het nieuwe jaar beginnen met een schone lei. Wie wil dat nou niet? Ook politici zijn net mensen, en delen deze door velen gekoesterde wens. Voor de meeste bewindspersonen van het in oktober aangetreden kabinet Rutte-III zal het zeker zo voelen. De begrotingen zijn goedgekeurd, ze beginnen met een tabula rasa. Een wit vel, dat ze naar believen kunnen gaan bekladden. Dat moet heerlijk zijn.

Een nieuwe kleur

VVD-minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft dat verlangen haast letterlijk gestalte gegeven. Hij stroopte de mouwen op, en verfde eigenhandig een gang op zijn ministerie. Buitenlandse Zaken deelt sinds kort een pand met het departement Infrastructuur en Milieu en de IND. Dat betekende flink indikken voor de ambtenaren.

Om dat benauwende gevoel nog eens extra te accentueren, koos het prestigieuze architectenbureau OMA van Rem Koolhaas voor de basiskleur zwart. Met zijn witkwast bracht Halbe licht in de hippe duisternis. Rem Koolhaas, eat your heart out. Tot groot genoegen van zijn ambtenaren overigens. Het geeft de uitdrukking ‘een wit voetje halen’ weer een geheel nieuwe invulling.

Minister van Buitenlandse Zaken (VVD) Halbe Zijlstra geeft zijn ministerie een frisse look (foto: @Multivliet op Twitter).

Een nieuwe baas

Zo’n start is niet iedereen gegeven. Het blazoen van de PvdA is nog vóór de start van het politieke jaar 2018 alweer bevlekt. De partij was onder partijleider Lodewijk Asscher nou net 'frisch und frölich' aan de oppositie-rol begonnen. Dartelend ging Asscher door het Kamergebouw. Zonder de last van het coalitie-juk met de VVD huppelt het een stuk makkelijker. Asscher ontpopte zich zelfs tot dé oppositieleider.

Dat gevoel van lichtheid is abrupt verdwenen, na de drie weken durende affaire rondom Kamerlid William Moorlag. Die hield als directeur van de Sociale Werkvoorziening in Drenthe een schijnconstructie in stand, om mensen maar aan de slag te houden, tegen de trend van de bezuinigingen in.

De rechter keurde die constructie achteraf af. Het was het beleid van de 'oude' regeringspartij PvdA. Het huidige PvdA-partijbestuur, onder leiding van de onervaren voorzitter Nelleke Vedelaar, vertegenwoordigt de ‘nieuwe’ PvdA: het gaat om een schijnconstructie, dus Moorlag is fout. Asscher -en een flink deel van zijn fractie trouwens ook- weet dat je als bestuurder soms vuile handen moet maken, en is Moorlag genadig. Nu Moorlag mag blijven, weten we in ieder geval dat Asscher de baas is in de partij. Maar het frisse is er een beetje af.

Een nieuwe koers

Wie bij de SP de baas is, is nu ook duidelijk. De afgelopen jaren liepen teleurgestelde PvdA-ers de SP voorbij, om vervolgens hun heil te zoeken bij de PVV. Die trend wil de nieuwe SP-leider Lilian Marijnissen omkeren. Die mensen horen bij de SP, vindt ze.

Haar voorganger, Emile Roemer, meende in Radio EenVandaag dat Marijnissen 'niks nieuws' zegt over Immigratie en Integratie. Hij is één van de weinigen. Marijnissen zet toch duidelijk andere accenten. Op een enthousiast verhaal over Nederlandse normen en waarden of immigratiedeals kon je Roemer niet betrappen. Lilians vader Jan trouwens ook niet, bang als hij was voor beschuldigingen van uitsluiting of racisme. Wat Jan niet wilde en Emile niet durfde, doet Lilian wél. Wat je noemt een frisse start.

Ik wens u allen een goed politiek jaar!

Remko Theulings is politiek verslaggever en commentator van EenVandaag. In die hoedanigheid volgt hij de ontwikkelingen op het Binnenhof op de voet.

Ster advertentie
Ster advertentie