Ruttes sorry is ongeloofwaardig
- Nieuws
- Ruttes sorry is ongeloofwaardig
Sorry zeggen is spijt hebben. Het houdt mij al een week bezig. Het was VVD-lijsttrekker/premier Rutte die het vorige week zei. ‘Sorry’, hoezo? Spijt, waarom en waarvan? Dat je beloftes niet bent nagekomen? Dat is nogal logisch als je in een coalitiekabinet zit.
Elke kabinetsformatie begint met het inleveren van idealen en principes. In dit land is het voor elke politicus schipperen tussen wat je wilt en wat politiek haalbaar is. Rutte heeft bijna elke week op zijn persconferentie gezegd dat hij het over bijna alles met de Partij van de Arbeid, de regeringspartner, oneens is. En de laatste tijd namen ook PvdA-ers deze tekst over. Het kabinet zit er nog steeds dus hebben VVD en PvdA elkaar steeds weer in het compromis kunnen vinden. Niet voor niets heet het Regeerakkoord uit 2012 ‘Bruggen Slaan’ en niet ‘Samen oneens’.
Zeur dan niet over wat je hebt gedaan. Wees er eerder trots op dat het kabinet het zo lang heeft volgehouden. Iets wat mij trouwens heeft verbaasd. Maar sta voor wat je hebt gedaan en leg uit waarom je het kabinet niet hebt laten vallen. Waarom eigenlijk niet samen verder…? Kortom, dat sorry is een witwasoperatie om zogenaamd met een schone lei weer nieuwe onhaalbare verkiezingsbeloftes te kunnen doen.
Anders gezegd, dat sorry is volstrekt ongeloofwaardig. En zeker uit de mond van deze premier. Het knappe is juist de politieke flexibiliteit van Rutte. Bij de Partij van de Arbeid zakken ze door hun hoeven door al die standpunten en principes die ze elke dag weer meetorsen en waar ze niks mee kunnen. Daar heeft Rutte geen last van. Je ziet hem ook nooit met een tas over straat. Zal het de ene dag een beetje linkserig zijn en de andere iets te rechts, so what? De tent draaiende houden, dat is het doel en dat is Rutte gelukt. Wat je er ook van vindt. Het kan altijd beter, maar in dit land kan het soms niet anders.
Ik ben ook benieuwd naar Prinsjesdag. Dat wordt een geloofwaardigheidstest. Als de VVD- en PvdA-fractie hun (concept-) verkiezingsprogramma’s leidend vinden dan moeten ze het kabinet meteen na de Derde Dinsdag in september naar huis sturen.
Want hoewel ik de begroting nog niet heb gezien, weet ik nu al dat die ver af staat van wat de VVD en de PvdA in de verkiezingen ons gaan beloven. Hans van Mierlo, de grote man van D66, zei heel vaak: het is van tweeën een. In dit land kan het ene, hoe jammer ook, meestal niet zonder het andere.
Kees Boonman is politiek commentator