Opinie & Commentaar

Body positivity alleen niet genoeg: tijd voor mind positivity

BNNVARA
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Body positivity alleen niet genoeg: tijd voor mind positivity

Kijk milder naar je lijf en wees zachter voor je geest. Dat is het devies van druktemaker Ellen Deckwitz. "Het is zomer, tijd om te bloeien, tijd voor zowel Body, áls Mind Positivity", zegt ze in De Nieuws BV.

Nederland was afgelopen week van slag: Linda de Mol stond in haar bikini op de cover van haar eigen blad. "Ze deed dat onder het motto van body positivity wat velen emotioneel niet aankonden en dus regende het online klachten," zegt Deckwitz, "dat de cover gephotoshopt moest zijn, dat het Linda gewoon om de aandacht ging, dat iemand van haar leeftijd alleen nog maar in een habijt mag rondlopen, en zo vormde een goedbedoeld statement het zoveelste excuus om iemand af te zeiken."

Eisen aan het innerlijk

Deckwitz: "En dat is zonde, omdat body positivity in principe een bijzonder gezond idee is. Bij body positivity gaat het er simpelweg om dat je het lichaam, zowel dat van jezelf als dat van anderen, waardeert en accepteert zoals is. Niet meer, niet minder. Dat het lijf er gewoon mag zijn."

Naast body positivity pleit Deckwitz voor Mind positivity. "Wat ik jammer vind, is dat het bij body positivity alleen om het lichaam draait, terwijl we ook de binnenkant zouden mogen omarmen, iets wat anno 2020 nog steeds niet vanzelfsprekend is."

'Laten we minder moeilijk doen'

"We leven in een wereld die niet alleen onhaalbare eisen stelt aan ons uiterlijk, maar ook aan ons innerlijk. Van kindsbeen af aan worden we gedrild in wat voor persoon we zouden moeten zijn, en maken we niet alleen kennis met een schoonheidsstandaard, maar ook met een mentale standaard. Eentje waarbij je als man je gevoelens en kwetsbaarheden voor jezelf moet houden omdat je anders een watje bent, eentje waarbij je als vrouw niet al te assertief mag zijn omdat je anders een bitch bent."

Deckwitz: "En zo leren we ons te schamen voor gedragingen die niet meer dan menselijk zijn. Haten we onszelf om onze somberte en angsten, minachten we onszelf wanneer we op een slechte dag door woede worden overvallen, zeggen we aan de lopende band sorry wanneer we huilen."

"Laten we onszelf leren blootgeven zonder schaamte, laten we minder moeilijk doen. Het is zomer, tijd om te bloeien, tijd voor zowel body, áls mind positivity."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie