Opinie & Commentaar
AVROTROS

Yora Rienstra: 'Laat de kinderen spijbelen, waar het ook voor is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Yora Rienstra: 'Laat de kinderen spijbelen, waar het ook voor is'

Dat je tegenwoordig moet spijbelen met een goede reden verbaast cabaretier Yora Rienstra enorm. Ze deelt haar gedachten over de klimaatspijbelaars op het Malieveld in haar column voor Radio EenVandaag. "Wij haalden gewoon een Mars uit de automaat."

Video niet beschikbaar

Toen Rienstra nog op school zat, ging alles heel anders. "In mijn schooltijd kon het nog gewoon: spijbelen zonder reden. Je moest je alleen even afmelden bij de conciërge." Geen groot probleem: "Dat was gewoon een hippie met een Melkertbaan."

Mars uit de automaat

Rienstra deed het niet om redenen zoals die van de kinderen op het Malieveld. "Wij deden niet mee aan een klimaatmars. Wij haalden gewoon een Mars uit de automaat.”

De vrees van minister Slob dat de meeste kinderen zijn gaan spijbelen als lesontduiking, lijkt haar onterecht. Plus: ze denkt dat onderwijzers er ook niet mee hebben gezeten. "Onze leraren waren blij als we er allemaal een dagje niet waren."

Waren het de leraren?

Het zou de cabaretier dan ook niet verbazen als leraren hun kinderen zelf hebben aangespoord om te protesteren. "We weten allemaal dat het beroep van leraar loodzwaar is en dreigt uit te sterven. Er wordt al zo lang over het onderwijs aan de bel getrokken, straks moet ik mijn kinderen nog zelf gaan lesgeven."

Een dagje klimaatspijbelen is dus misschien wel de oplossing voor meerdere problemen. "Laat die kinderen spijbelen waar het ook voor is. Als je iemand wil aanpakken, zet dan Klaas Dijkhoff eens goed in de hoek als hij weer niet komt opdagen bij het volgende klimaatoverleg. Maar laten we zorgen voor een beter klimaat voor leraren, en dan komt het hopelijk allemaal goed."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie