Opinie & Commentaar

Flexende vrouwen krijgen allang minder kinderen

BNNVARA
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Flexende vrouwen krijgen allang minder kinderen

“Flexwerkende vrouwen stellen het moederschap uit”, “Flexcontract vergroot kloof tussen hoog en laagopgeleide moeders”, het waren ronkende nieuwsberichten gisteren op diverse nieuwssites. Even waande ik me weer in de jaren negentig, maar het woord flexwerken in deze context deed me toch wakker schrikken.

Want dat met name hoger opgeleide moeders het krijgen van kinderen uitstellen, dat kunnen we geen nieuws meer noemen. Mij werd gevraagd een en ander te duiden in het nieuwsprogramma EenVandaag. In de uitzending liet ook een arbeidspsycholoog haar licht over de materie schijnen.

Ik las het hele onderzoek van het CBS, de bron van al dit weinig verrassende nieuws. Onderzocht was hoe vrouwen tussen 2003 en 2005 keuzes hebben gemaakt ten aanzien van gezinsvorming. Een jaar na het invullen van de Enquête beroepsbevolking, waarin ze een onderscheid maken tussen werknemers met een vaste en een flexibele arbeidsrelatie en zelfstandigen, hebben ze gekeken wie van de vrouwen uit deze groepen al een kind hadden.

Hoger opgeleide vrouwen

Het blijkt dat vooral hoger opgeleide vrouwen minder snel aan kinderen beginnen als ze een grote flexbaan hebben dan lager opgeleide vrouwen. Nou goed, je moet wat doorzettingsvermogen hebben om zo’n heel rapport door te ploegen, maar als er zelfs vanuit het CBS al disclaimers bij het onderzoek worden geplaatst dan weet je: algemene uitspraken doen erover wordt lastig.

Het enige wat echt onomstotelijk uit het rapport naar voren komt, is dat hoger opgeleide vrouwen meer gebaat zijn bij een part time vast contract, dan bij een flexcontract. En wat eveneens helder wordt, is dat lager opgeleide vrouwen zich weinig gelegen laten liggen aan contracten als het om kinderwensen gaat. Tot zover het nieuws.

Geen nieuws

In de radio-uitzending had de arbeidspsycholoog het over praten met elkaar over hoe je het wenst en wilt in je leven, over workshops voor werknemers en goed werkgeverschap, over vooral nog meer praten met elkaar en het oppassen voor de armoedeval van lager opgeleide vrouwen die geen baan ambieerden. Ja, allemaal waar. Maar inmiddels voelde ik me als Michael J. Fox in Back to the future. Been there, done that.

Want laten we even wel wezen, kinderen moet je krijgen als je jong bent. Ongeacht flex, vast, parttime of geen contract. Als je de juiste metgezel hebt gevonden in je leven met wie je zoiets wel zou zien zitten, dan moet je er simpelweg voor gaan. Het probleem bij hoger opgeleide vrouwen is vaak dat ze geïnvesteerd hebben in hun toekomst door dure studies te doen, waardoor ze per se eerst hun carrière op de rit willen hebben.

Maar val nou niet in die gapende kuil. Teveel oudere moeders heb ik stuk zien gaan door slapeloze nachten met hun baby’s, terwijl ze wel de felbegeerde hoge functie hadden, maar niet konden volhouden. Teveel vrouwen heb ik zien ploeteren met kinderwensen die niet meer uitkwamen doordat hun eierdoos leeg was. Want of je wel of niet je carrière op orde hebt, kinderen geven gedoe. Sowieso, het hele leven is gedoe, met of zonder kind. Dat maakt het leuk, verrassend, maar makkelijk? Nee. Maar niemand heeft ooit gezegd dat het makkelijk zou zijn.

Phaedra Werkhoven is iedere dinsdag tussen 13.30 uur en 14.00 uur te horen als co-host van De Nieuws BV Junior.

Ster advertentie
Ster advertentie