Opinie & Commentaar

Column: 'Er moeten strengere regels komen voor ex-politici'

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Column: 'Er moeten strengere regels komen voor ex-politici'

Je hebt vier jaar lang het woord gevoerd voor je fractie over het milieu en klimaatmaatregelen. Binnen twee maanden je een hoge functie bij Shell. Dan kun je je afvragen of er inderdaad geen "last en ruggespraak" was bij het opereren als Kamerlid.

Of erger nog: als minister. Want dan heb je een heel ministerie voor je werken. En zelfs als het volkomen 'toevallig' is, dan wil je natuurlijk eigenlijk de schijn niet tegen je hebben. Het overkwam bijvoorbeeld Camiel Eurlings, die als minister van Verkeer en Waterstaat afzwaaide en binnen een jaar was hij directeur bij KLM.

Op zich is er natuurlijk niks mis mee om je kennis die je hebt verworven als Kamerlid of bewindsvoerder in te zetten in je verdere carrière buiten het Binnenhof. Maar misschien is het dan wel handig om een flinke periode daar tussen te laten vallen. En misschien moet je als kiezer dan ook accepteren dat er langer gebruik gemaakt wordt van wachtgeld.

Haags Handwerk

In Haags Handwerk bespreken Jurjen van den Bergh en Sharon Gesthuizen elke week het werk van Kamerleden. Hoe bereid je je voor op je 'maiden speech'? Hoe werkt het indienen van een motie? En deze week bespraken zij het werk van lobbyisten.

Beiden hebben eerder in Den Haag gewerkt bij een fractie en beiden zijn nu actief aan de andere kant: de kant van de lobbyisten. Lobbyen heeft vaak een negatief woord en daarom helpen ze een aantal misverstanden uit de wereld. Jurjen van den Bergh ziet lobbyen vooral als informatie verschaffen aan Kamerleden. En in ruil voor die informatie krijg je een Kamerlid af en toe te spreken, die expertise uit het werkveld nodig heeft.

Sharon Gesthuizen ziet lobbyen zelfs nog breder: het kunnen ook gewoon burgers zijn die een bepaald punt op de politieke agenda proberen te krijgen. En je kunt Kamerleden en hun medewerkers, ook als 'gewone burger', vaak gemakkelijk bereiken via hun e-mailadres (voornaam.achternaam@tweedekamer.nl) of zelfs door gewoon te bellen met de receptie van de Tweede Kamer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kijk hier terug naar Haags Handwerk bij De Nieuws BV over lobbyen

Ster advertentie
Ster advertentie