Opinie & Commentaar

Druk bij uitstel kinderwens groot voor biculturele vrouwen

NTR
foto: Vanzelfsprekendfoto: Vanzelfsprekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Druk bij uitstel kinderwens groot voor biculturele vrouwen

"Het uitstellen van en het twijfelen over het krijgen van kinderen kan zorgen voor angst- en depressieklachten", zegt psycholoog Assmaa Kammite in Vanzelfsprekend. "Educatie over het doorbreken van de norm in de rolverdeling tussen mannen en vrouwen kan helpen."

Het Centraal Bureau voor de Statistiek bracht vorige week cijfers naar buiten waaruit blijkt dat vrouwen steeds minder kinderen krijgen. Er is volgens het CBS geen sprake van bewust geen kinderen krijgen maar wel van uitstel van het krijgen van kinderen.

Voor biculturele vrouwen komt daar vaak nog een extra laag bij. "Binnen de Marokkaanse gemeenschap komt ook de druk van de gemeenschap om eerst te trouwen erbij", zegt Kammite. Volgens de psycholoog is het doorbreken van de norm van mannen en vrouwenrollen in onder andere de Marokkaanse gemeenschap een kwestie van educatie.

Grappen over een andere bevolkingsgroep

In het radioprogramma bespreken en becommentariëren Fadua El Akchaoui en Nora Akachar actualiteiten en maatschappelijk relevante thema's waarin de biculturele vrouw centraal staat.

Grappen maken over mannen en vrouw en andere bevolkingsgroepen: kan dat omdat Roue Verveer een zwarte komediant? En wat nou als hij een witte komediant was? Volgens collega cabaretier Rosa da Silva is het een ongeschreven regel dat je wel grappen kunt maken over je eigen bevolkingsgroep, maar niet echt over een andere bevolkingsgroep.

Column Rosa Da Silva

Da Silva draagt een column voor over de #challengeaccepted trend, waarbij vrouwen zwart-witte foto's van zichzelf delen met de hashtag #supportingwomen. Maar weten we wel waarom dit rondgaat op Instagram? En is het gepast om daarvoor een fotoshoot te gaan houden, zodat je een mooi kiekje van jezelf te delen hebt?

Vanzelfsprekend

In het NTR-programma Vanzelfsprekend bespreken en becommentariëren Fadua El Akchaoui en Nora Akachar actualiteiten en maatschappelijk relevante (al dan niet taboedoorbrekende) thema's met ruimte voor humor en persoonlijke verhalen. Iedere zaterdagavond tussen 21:00 en 22:00 uur, de hele maand augustus.

Ster advertentie
Ster advertentie