Opinie & Commentaar

Mag ik jouw kleinste kamertje even zien?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag ik jouw kleinste kamertje even zien?

[AVROTROS] Als kind vroeg ik het overal. Als we ergens op bezoek waren, ook al was ik er maar heel even. In een drukke winkel. Bij de tandarts. Op het station.

Met een zacht (want verlegen), gedecideerd stemmetje. Nee, ik vroeg niet om snoep. Zoetigheid kon me gestolen worden. Ik wilde gewoon het kleinste kamertje zien. En snel een beetje.

Geursporen

Confessie: stiekem vind ik het nog steeds heel leuk om buitenshuis de wc te bezoeken. Niet vanuit een soort biologische behoefte om overal mijn geursporen achter te laten. Ik ben geen hond, maar vanuit pure nieuwsgierigheid. Hoe ziet de wc eruit? En klopt dat met het beeld dat ik van de gastvrouw of gastheer heb?

Natte hond

Staan er plantjes? Ligt er een stapel stukgelezen tijdschriften op de grond? Hangt er een verjaardagskalender? Hoeveel wc-rollen liggen er op de reservebank? Ruikt het er naar lelietjes van dalen, dennegeur of eerder naar natte hond? Hoe wordt überhaupt omgegaan met het probleem van de geurneutralisatie? Gebeurt dat met een luchtverfrisser, met een flesje oude parfum, of met een simpel doosje lucifers?

Potpourri

Als kind smulde ik als ik op een wc de scheurkalender van Max Tailleur aantrof of als ik gehaakte hoesjes voor wc-rollen en gepunnikte doortrekkoorden zag. Tegenwoordig kan ik gebiologeerd naar van die bakjes met gedroogde bloemblaadjes (inclusief stoflaagje) kijken. Ook kan ik intens genieten van die oud-Hollandsche tegeltjes met gevatte teksten, zoals 'Heren doe de bril omhoog, de dames zitten ook graag droog'. Of: 'Lach niet om de spreuk aan de wand, de grootste grap ligt in je eigen hand'.

Bloedspetters

Dames-wc's schijnen viezer te zijn dan mannen-wc's. Hoorde ik een toiletjuffrouw eens zeggen. Nu kom ik niet vaak op een mannen-wc, maar het valt me inderdaad op dat vrouwen de wc regelmatig als een slachtveld achterlaten. Bloedspetters op de bril, kleine stukjes wc-papier op de grond alsof iemand met schuimende bek een wc-rol heeft verscheurd. Gezellig of niet, hygiëne blijft natuurlijk het allerbelangrijkst!

Schoonmaakdiva Marja Middeldorp geeft deze week in Radar Helpt in anderhalve minuut praktische tips: zo maak jij je wc schoon!

{podcast audio="61398" caption="#16 Zo maak jij je wc hygiënisch schoon" }

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie