Opinie & Commentaar
BNNVARA

Moet kunst diverser? De organisatie dan ook!

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet kunst diverser? De organisatie dan ook!

Meer diversiteit in de kunst? Dan is het volgens druktemaker Arthur Umbgrove misschien tijd voor een diverse organisatie: "Je moet de oorzaak niet zoeken in de kunst die gemaakt wordt, maar in alles eromheen."

Afgelopen week schreven zes directeuren van Rijkscultuurfondsen, de fondsen die subsidies voor kunst verstrekken, een brief waarin ze stellen dat diversiteit in kunst van nu af aan afgedwongen gaat worden met subsidies. "Ik begrijp de roep om meer diversiteit in de kunst overigens wel", zegt Arthur. "Ik geloof alleen niet in het geven van subsidie op basis van etniciteit van kunstenaars."

Arthur: "Het is misschien flauw om te zeggen maar in het kader van dit stuk wel van belang: de zes directeuren van de rijkscultuurfondsen die de brief schreven zijn alle zes wit. Misschien moet daar wat aan veranderen. Meer diversiteit in de organisatie levert vanzelf meer verschillende kunst op en uiteindelijk ook diverser publiek."

Elke dag in De Nieuws BV geeft een druktemaker zijn mening over een bepaald onderwerp. Van onderwijs tot politiek, van zorg tot milieu en bovenal immer actuele zaken: niets blijft onbesproken.

Druktemaker Arthur Umbgrove - Diverse kunst

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter voor een dagelijkse dosis druktemaker.

Ster advertentie
Ster advertentie