Opinie & Commentaar

Horen katten binnen te blijven? 'Een huisdier moet je onder toezicht houden'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Horen katten binnen te blijven? 'Een huisdier moet je onder toezicht houden'

Katten zouden binnen moeten blijven, vindt stichting Huiskat Thuiskat. Dat proberen ze bij de rechter af te dwingen. In NOS Met het Oog op Morgen debatteert bioloog Midas Dekkers met Wilfred Reinhold, lid van de Vogelbescherming.

NOS Met het Oog op Morgen

"Katten zijn invasieve exoten. Dat is door de minister van Natuur bevestigd", zegt Reinhold. "Ook de Vogelbescherming en diverse wetenschappers vinden dat. Alleen al op vogels hebben ze enorm effect. Ongeveer 18 miljoen vogels per jaar zijn het slachtoffer van huiskatten. Er zijn ook diverse soorten zoogdieren, reptielen en amfibieën die ten prooi vallen aan katten. Ze concurreren om voedsel met inheemse roofdieren. En de kat kan ook ziektes overdragen."

"De procedure moet ertoe leiden dat de minister dan wel de rechter vaststelt dat iemand die zijn kat los buiten laat lopen in overtreding is van de Wet Natuurbescherming. Dan zal de overheid in ieder geval een chip- en registratieplicht moeten invoeren. Als er een kat buiten losloopt, dan heb je meteen het baasje te pakken en die kun je dan een flinke boete opleggen", aldus Reinhold.

'Natuur is een klokkenspel'

"Ik moet er een beetje om lachen", zegt Dekkers. "Het is mooi dat een minister gezegd heeft dat de kat een exoot is, maar de katten zijn al door de Romeinen naar onze streken gebracht. Die zitten hier al minstens 2000 jaar. Om dat een exoot te noemen vind ik getuigen van fantasie."

"De natuur is een soort klokkenspel. Het houdt elkaar ongeveer in evenwicht, daar kunnen we ons in het algemeen beter niet mee bemoeien. Of een vogeltje nou door de buurpoes wordt opgegeten of door een wettelijk beschermde hermelijn sneuvelt, dat zal het vogeltje niet veel uitmaken. En anders komen we om van de vogels", stelt Dekkers.

"Bovendien, om één nestje mezen groot te brengen, moet er een emmer vol met rupsen worden gevoerd. Die hadden allemaal vlinders kunnen worden. Dan krijg je weer ruzie met de Vlinderstichting."

'Niks natuurlijks aan een huiskat'

"Ik ben het daar absoluut niet mee eens", zegt Reinhold. "Ik kan die redenering nauwelijks volgen. Ten eerste, de kat is een kruising van verschillende wilde katten. Daar is niets natuurlijks aan. De huiskat is een product van mensen net als honden en koeien dat zijn. Dat inheemse soorten de vogels pakken is prima, want die moeten ook wat te eten hebben. Maar een kat heeft geen enkel positief effect op de natuur, het is juist een concurrent en predator", stelt Reinhold.

"Een kat mag buiten komen als die aangelijnd is of in een omheinde tuin. Je kunt ook in je tuin een catio, een soort kattenren maken. Je kunt hem ook binnenhouden. Er zijn heel veel opties. Als je een huisdier hebt, dan is het de bedoeling dat je die onder toezicht houdt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie