Opinie & Commentaar
BNNVARA

Marcel van Roosmalen: 'Over water lopen is geen probleem'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marcel van Roosmalen: 'Over water lopen is geen probleem'

Marcel van Roosmalen gelooft dat religie rare dingen met je doet, maar vraagt zich af of het goed is dat de staat rekening houdt met door mensen verzonnen regels om goden te behagen. Na de uitspraak van de Raad van State dat mensen geen vergiet op hun hoofd mogen zetten op hun pasfoto voor een identiteitsbewijs, dacht hij er het zijne van in De Nieuws BV.

“Het woord geloof zegt het al. Je moet erin geloven, het is geen wetenschap. Een beetje wetenschapper vindt alle geloven even onzinnig”, meent Marcel. Het lijkt hem een kwestie van ernst, samenhang en belang dat een rechter zich niet uitlaat over wat satire en wat godsdienst is en wie een beroep kan doen op een uitzonderlijke behandeling. “We leven in een land waarin je alles mag geloven, we hebben hier tenslotte officieel de scheiding tussen geloof en staat.”

Volgens Marcel leven we in een land waar de hoogste bestuursrechter bepaalt wat een godsdienst is en wat satire. “Het moet wel een beetje geloofwaardig blijven om een beroep te mogen doen op een uitzonderingspositie binnen de regels. Een heilige koe kan. Zeggen dat de aarde in zeven dagen is gemaakt ook. Over water lopen is geen probleem. Je mag vinden dat ongelovigen erger zijn dan beesten. Je mag niet onverdoofd slachten, maar als je bepaalde door de rechter goedgekeurde geloven aanhangt, mag je dieren wel onverdoofd de keel doorsnijden en laten leegbloeden. Een tulband, hoofddoek, keppel of sluier zijn in de kern dan net zo belachelijk als een vergiet.”

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter voor een dagelijkse dosis druktemaker.

Ster advertentie
Ster advertentie