Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Corona-racisme, is dat al een woord?'

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Corona-racisme, is dat al een woord?'

"Voordat iedereen volschiet en weer op het balkon gaat staan, de virusuitbraak haalt bij bepaalde mensen ook het aller allerslechtste naar boven," vertelt Kees van Amstel bij De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Corona-racisme

Van Amstel: "In Diemen werd deze week het huis van mensen van Aziatische afkomst beklad, vanwege corona. Logisch, want het virus is in Diemen ontstaan. Veel Aziaten melden racisme. Corona-racisme, is dat al een woord?"

Een Instagram dame

Van Amstel laat verschillende fragmenten horen van het Instagram account van Rosanna Voorwald. "Een influencer, een Instagram dame, die eerder deelnam aan het tv-programma Temptation Island."

In de fragmenten wordt onder andere gezegd dat Chinezen vleermuizen opeten. Van Amstel reageert: "ja, Chinezen eten alle vleermuizen op en ze doen meer enge dingen met dieren. Ik dacht eerst, nou ja, een beetje een dommige meisje, van 27 weliswaar, die zich verveelt op Instagram."

340.000 volgers

Van Amstel: "Kijk, dit realitysterretje is duidelijk niet heel slim, en jong, en normaal zou ik deze dame met het IQ van een potplant lekker laten vloggen. Maar ik zag dat 'mevrouw de Chinezenhater' 340.000 volgers heeft op Instagram. 340.000 mensen, die deze bagger vrijwillig aan willen horen."

Niet racistisch

"Maar, en dat wil ze benadrukken, ze is níet racistisch, en dat onderbouwt ze ook", aldus Van Amstel. "Ze is zeker geen racist, want ze heeft veel in het buitenland gewoond."

Verantwoordelijkheid

Van Amstel heeft een boodschap voor Rosanna: "Luister Rosanna Voorwald, je hebt 30,000 euro aan plastische chirurgie uitgegeven lees ik bij Shownieuws, dus je bent een beetje onzeker over jezelf, en dat geeft niks, maar je hebt 340.000 volgers, dus je hebt ook een beetje verantwoordelijkheid."

"Rosanna ik heb een lieve collega, bijna even oud als jij, een Rotterdamse, maar wel met Chinese roots. Die vertelt me dat ze de laatste tijd steeds vaker in het openbaar wordt beledigd en uitgescholden. Zelfs in de wachtkamer bij haar huisarts. Zij had natuurlijk de hele pandemie veroorzaakt, en dan helpt het niet dat jij dat beeld bij je 340.000 volgers gaat zitten bevestigen."

"Zeg maar na: We zijn nu even aardig voor elkaar en we zorgen voor elkaar en geen domme dingen meer zeggen. Nou. Vlog ze."

Druktemaker Kees van Amstel - 'Corona-racisme'


Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie