Opinie & Commentaar
AVROTROS

Column Malou Holshuijsen: positiviteit op de deurmat

foto: eigen fotofoto: eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Column Malou Holshuijsen: positiviteit op de deurmat

Columnist Malou Holshuijsen probeert in Humberto positief te blijven gedurende deze moeilijke tijden. En soms wordt ze een handje geholpen: deze week viel de positiviteit gewoon op de deurmat.

De langste tunnel ter wereld: De Gotthard-tunnel is zevenenvijftig kilometer lang. Je voelt 'm al aankomen, een metafoor die zo uit de slokdarm van Rutte zou kunnen komen – een cliché van hier tot het Catshuis. Een jaar geleden zijn wij die tunnel ingereden met het idee dat één extra pak wc papier, drie pakjes Taksi en een Sultana wel voldoende was.

We weten allemaal hoe dat nu gaat: de buschauffeur is chagrijnig, iedereen moet pissen, we zijn er nog lang niet bijna, en nog langer niet helemaal. Hey, en ik sta open he, voor de positieve vibe!

Op de deurmat

Sterker nog: Die lag gewoon, bij mij op de deurmat. Ja! Ik kreeg De gouden driehoek – in mijn brievenbus. Oftewel, een zakje stenen. Een kado van iemand die mij niet zo goed kent. Ik ben namelijk meer neurotisch dan spiritueel, maar goed, altijd fijn om iets te krijgen wat ik op kleur kan sorteren. Zie je, positief denken doe je zo!

De gouden driehoek is een combinatie van de amethist, bergkristal en rozenkwarts. Dat wist ik natuurlijk niet – maar dat stond op het kaartje. En nu komt het mooie – deze driehoek is een perfecte combinatie voor harmonie en positiviteit.

Eh... hallo? Hallo spirituella? Het is een driehoek he... Ik mis er nog één. Harmonie, dat is 1. Positiviteit dat is nummer 2. Maar waar is die derde steen voor?

Positief... en harmonieus. En, dat weet ik dus niet – wat nog meer. Hey, succes ermee!


41 jaar

Deze crisis is lastig. Een driehoek is lastig. Vaccinaties tellen is lastig. En het is dan ook lastig om positief te blijven. Het is veel makkelijker om lukraak mee te blèren dat het schandalig langzaam gaat, dat vaccineren bij ons. Maar, als ik het positief bekijk en vergelijk met , nou, laten we zeggen het initiatiefwetsvoorstel gelijke beloning (je weet wel: dat is dat certificaat wat werkgevers moeten gaan aanleveren om te bewijzen dat vrouwen en mannen gelijk loon ontvangen) – als we het daarmee vergelijken valt het allemaal reuze mee.

Ongelijke beloning tussen man/vrouw is sinds 1980 verboden en het gebeurt nog steeds. Fijn, dat we dat in 2021 misschien ook écht willen gaan naleven. 41 jaar later. Wat zeuren we nou? Vorig jaar begon deze pandemie – en een jaar later zijn we aan het prikken.

Nou, fijn dat ik deze column toch nog positief heb weten te eindigen... Oh! Ik kreeg trouwens nog een goede tip van iemand wiens glas altijd halfvol is: zorg gewoon dat de fles ernaast staat om bij te schenken. Zo blijf je positief, harmonieus en... tja, wist ik het maar.

Column Malou Holshuijsen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie