Opinie & Commentaar
EO

Hoe houd je het kerstdiner gezellig in tijden van corona?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe houd je het kerstdiner gezellig in tijden van corona?

De kerstdagen staan voor de deur en ook dit jaar verlopen ze anders dan anders. De coronaperikelen zorgen bij één op de zeven families zelfs voor onderlinge ruzie. De grote vraag is dus: hoe houd je het gezellig bij het kerstdiner? In Dit is de Dag vroegen we etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo en familietherapeut Cécile Schlangen om tips voor een gezellig kerstdiner.

Hoe houd je het kerstdiner gezellig in tijden van corona?

Corona wel of niet vermijden?

De grote vraag is natuurlijk: doe je er nu juist wel óf niet goed aan om het over corona te hebben? Het advies van etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo luidt: "Vermijd het onderwerp vaccineren en denk van tevoren wel tien tellen na voordat je wat zegt. Want niet iedereen kan goed discussiëren en er spelen veel emoties mee." Niet doen dus, zegt zij.

Familietherapeut Cécile Schlangen vindt juist dat je het onderwerp niet moet vermijden: "Dat is alsof je de hele kerstdis niet aan een roze olifant mag denken." Schlangen adviseert daarom om het er wel over te hebben, maar om het te begrenzen: "Heb het er een halfuurtje of een kwartiertje over en kijk daarna naar wat er wél mogelijk is."

Vooraf afspraken maken

Beide deskundigen adviseren om voorafgaand aan het kerstdiner het een en ander af te spreken. "Spreek van tevoren af om elkaars verschillen te respecteren", zegt Schlangen. "Kijk er wel goed naar hoe je elk familielid daarover benadert", vult Van Leggelo aan. "Over Whatsappgroepen is toch wel van bekend dat er veel in de communicatie mis kan gaan, bellen is toch echt wel de beste manier."

Telefoon mag op tafel

En die telefoons dan? Die hoeven dit jaar volgens Van Leggelo niet vermeden te worden. Normaal gesproken is een telefoon of een tablet aan het diner ongepast, 'plebsbestek' noemt de etiquettedeskundige dat. Maar dit jaar mag het zogenaamde plebsbestek wél op tafel: "Het is belangrijk dat opa en oma er online toch bij kunnen zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie