Opinie & Commentaar
BNNVARA

Baudet is een complotdenker

foto: ANP fotofoto: ANP foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Baudet is een complotdenker

Thierry Baudet dreunde deze week een complottheorie op in de Tweede Kamer. Dat kan grote gevolgen hebben, zegt politiek redacteur David van der Wilde.

Misschien was het de vermoeidheid die toesloeg, zo in de laatste week voor het reces. Of misschien was het een schreeuw om aandacht, een zoveelste poging om de schijnwerpers te lokken. Toch leek het deze week behoorlijk serieus. Tijdens een plenair debat over de Europese begroting liet Baudet horen hoe hij echt over Europa denkt.

Hij zegt ervan “overtuigd” te zijn dat EU eigenlijk een soort Hitleriaans complot is. De Europese Unie? "De Europese Unie is een staat in wording. Al het geld gaat naar de eenwording van die staat. Dus naar regelen van buitenlandse politiek. Naar het opzetten van veerdiensten om immigranten vanuit Afrika over te zetten naar Europa om de nationale identiteit te verzwakken, zodat er geen nationale staten meer zullen zijn."

Symphonie van xenofobie

In de debatjes die volgen, met Asscher en Omtzigt, diept hij zijn extreem-rechtse complottheorie nog wat verder uit. "We zitten in de EU vanwege handel". Flauwekul! Totale quatsch! "We hebben de euro om handel te faciliteren". Bullshit! "We hebben open grenzen omdat we dan niet met vrachtwagens …". Dat heeft er helemaal niets mee te maken. Het is gewoon een politiek project om de bevolkingen van Europa tot één amalgaam te maken.”

Deze symfonie van xenofobie, met variaties op het thema van homeopathische verdunning van de bevolking, laat iets interessants zien. Niet zozeer dat de Forum-voorman schijnbaar vreest voor rassenvermenging, dat weten we al langer; in de aanloop naar de verkiezingen liet hij dat al merken. In een interview ver voor zijn bestaan als politicus omschreef hij zichzelf zelfs als racistisch.

Staatsgelegaliseerde diefstal

Er is nog iets anders aan de hand: het complotdenken zelf. Dat zien we vaker bij FVD: de hang naar ingewikkelde verklaringen voor een moeilijke werkelijkheid. Twee dagen later, afgelopen donderdag, zagen we daar weer een voorbeeld van. Het Mesdag-fonds presenteerde toen haar eigen berekeningen rond de stikstofcrisis. Plots bleek er geen vuiltje aan de lucht. Wetenschappelijk blijft er weinig van het rapport heel.

Vreemd is dat niet. Het Mesdag-Zuivelfonds is namelijk een kindje van overtuigd FVD’er Jan-Cees Vogelaar. Volgens hem is de hele stikstofcrisis niets minder dan een links verzinsel. Tijdens een partijbijeenkomst in Dordrecht mocht Vogelaar vorige maand nog voor eigen parochie preken. Daar legde hij onder toeziend oog van Baudet uit dat de stikstofproblematiek "een virtuele crisis" is en een list voor "staatsgelegaliseerde diefstal van boerengrond."

Polonaise

Zo kunnen we nog even doorgaan. De wereld van Forum lijkt op een polonaise van samenzweringstheorieën: het partijkartel houdt stiekem de macht, de aanpak van de klimaatverandering is een linkse machtsgreep, het is niet zeker dat de MH17 door Rusland is neergehaald, Soros is een machtige poppenspeler, Rutte zou allang president van de EU zijn, de NPO is eigenlijk een cultuurmarxistische staatsomroep en ga zo maar door.

Volg het spoor terug en Baudet lijkt meer en meer op een zonderlinge zolderkamergeleerde die zijn houvast zoekt in grootse ideeën gebaseerd op een week fundament. In de oppositie hoeft dat geen probleem te zijn. Lastiger wordt het als zo iemand macht krijgt. Op basis waarvan wordt dan beleid gemaakt? Feiten of de eigen gedachtewereld?

Gezien de huidige peilingen en het zeteltal in de Eerste Kamer lijkt Forum volgend jaar een belangrijke coalitie-kandidaat. Daarmee dringt zich nu al een vraag aan andere politieke partijen op: kun je met deze club samenwerken? Wil je met iemand die meer gelooft in fabels dan feiten een land besturen? Voor partijen als VVD en CDA zal de afgelopen week stof tot nadenken geven. Zo kan dit debat over de Europese begroting nog wel eens lang nagalmen.

Dit is de laatste column van David van der Wilde, politiek redacteur voor De Nieuws BV.

Ster advertentie
Ster advertentie