Opinie & Commentaar
BNNVARA

Cultuur eerste sector die hulp krijgt? 'Daar heb ik mijn twijfels over'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Cultuur eerste sector die hulp krijgt? 'Daar heb ik mijn twijfels over'

"De afgelopen weken heb ik minister Van Engelshoven, die namens het kabinet en D66 staat voor de cultuursector, tweemaal gesproken. We leken aardig op een lijn te zitten, als het gaat over het belang van cultuur in een beschaafd land als Nederland,” zo vertelt Dolf Jansen in De Nieuws BV. "We waren het best eens over de grote noodzaak alles te doen om die sector overeind te houden. Echt alles.”

Jansen: "In de NRC van 16 maart zei de minister letterlijk: iedereen snapt dat we wat moeten doen. Dus dat gaat ook echt gebeuren. En mensen gaan de noodzaak van cultuur voelen, dat weet ik zeker." Jansen noemt dit hoopgevend.

"Het is verloren"

"En toen kwam de excellentie deze week in een interview met de volgende uitspraken: 'Dit seizoen is voor de culturele sector helaas toch echt verloren',” vertelt Jansen. "De omzetderving is vele malen groter dan we ooit kunnen oplossen. Daar moeten we ook reëel in zijn."

Keihard aangevallen en aangepakt

Jansen: "De cultuursector is de afgelopen vijftien jaar, onder meer door een vruchtbare samenwerking tussen Halbe Zijlstra en de PVV, al keihard aangevallen en aangepakt. We moesten allemaal meer als ondernemer denken en onze eigen broek ophouden en niet afhankelijk zijn van subsidies. Vele theaters kunnen het hoofd maar net boven de golven houden, omdat gemeentes zijn meegegaan in de bezuinigingsdrift en nu beschouwt de minister dit seizoen als verloren."

Een toevoeging

"Cultuur, lieve luisteraar, in de ruimste zin, voegt iets toe aan het leven en aan wat je de beschaving zou kunnen noemen," aldus Jansen. "En dat staat nog los van het feit wat de Nederlandse culturele sector financieel en economisch bijdraagt: bijna 4% van het Bruto Binnenlands Product, ruim 4,5% van de werkgelegenheid. Twee keer zoveel als de agrarische sector, bijvoorbeeld."

"Ik zou bijna een Farmers Defence Force-achtige brief schrijven aan Van Engelshoven. Maar ik ben niet zo van het dreigen, de oorlogsvergelijkingen, de Judassen en de verraders in hoofdletters. En deze sector heeft ronkende trekkers, noch ondersteuning van grote agro-multinationals, Henk Bleker of het CDA in Brabant."

300 miljoen

Jansen: "Gisteravond kwam de minister bij M met 300 miljoen, waar ze keihard voor gestreden had, waarvoor ik haar zou willen danken, maar ze zei ook dat cultuur 'de eerste sector is die specifiek hulp krijgt'. Waar ik wel wat twijfel bij heb. Als we zien wat multinationals, de luchtvaartsector en de genoemde agrarische sector altijd en al decennialang zonder enige crisis binnentrekken.

Plus de 300 miljoen, die goed staat op de nieuwssites, gaat naar grote gezelschappen en instituten, die dan weer makers en ZZP'ers gaan inhuren, in de realiteit van dit kabinet. Terwijl de minister weet, althans dat hoop ik, dat bijvoorbeeld 75% van het theateraanbod door vrije producenten wordt gefabriekt, die niks hebben aan deze 300 miljoen."

"En terwijl ik dit schrijf, maakt het kabinet bekend dat de bloemen- en aardappelboeren 650 miljoen krijgen. Dus een klein deel van de agrariërs krijgt ruim het dubbele van de hele culturele sector in ons land. Stukje fijne timing vanuit Den Haag."

"Even dicht bij de waarheid als de president van de Verenigde Staten”

"En oh ja, iedereen die nu zit te schuimen bij zijn radio, omdat wij als cultuursector toch volledig draaien op subsidies staat ongeveer even dicht bij de waarheid als de president van de Verenigde Staten," vindt Jansen. "Of vindt dat het bij theaters of concertzalen over subsidie gaat, terwijl snelwegen, riolering en goede zorg die op dezelfde manier van belastinggeld betaald worden, volstrekt normaal zijn. Kies maar, geachte reaguurder."

Wanhoop

Jansen: "Cultuur, in al zijn of haar vormen, laat je nadenken over het leven en dood, de liefde, het verlangen, het verdriet, onze diepste driften en grootste geheimen, de hoop en de wanhoop, maar voorlopig blijft vooral dat laatste thema over."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie