Opinie & Commentaar

Column Marcella Mesker | 'Federer is groter dan de sport zelf'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Column Marcella Mesker | 'Federer is groter dan de sport zelf'

[NOS] Federer staat op scherp dat is wel duidelijk hier in R’dam. Je merkt het aan alles op en buiten de baan. Hij geeft minder interviews dan gebruikelijk. Zijn familie is er niet bij. Hij slaapt daardoor meer, zegt hij.

Coach, fysio en bespanner, dat is zijn begeleidingsteam. Ben benieuwd of Mirka, zijn vrouw, vrijdag nog komt als hij in de kwartfinale om de nummer 1 ranking gaat spelen. Ik hoop het wel, want de vrouw die hem ooit verleidde op de OS van Sydney speelt een hele belangrijke rol in zijn tennisleven, zo niet de belangrijkste en die moet daar natuurlijk bij zijn.

Maar goed dat is pas vrijdag. Eerst vanavond tegen de 30-jarige qualifier uit België Ruben Bemelmans. Goede serveerder, aardige jongen, lang, maar geen Federer. De afgelopen dagen in Rotterdam trainde Federer met onze Nederlandse jongens: eerst Thiemo de Bakker, daarna Tim van Rijthoven en tot slot met Robin Haasse op het centercourt. Drommen fans juichen hem op de trainingsbaan toe. Er wordt geklapt als hij een punt maakt in een oefenpartijtje. En dat zijn er nu eenmaal veel.

Het is bijna absurd om te zien hoe populair Federer is. Hij is groter dan de sport zelf. Maar ja 20 Grand Slamtitels he. En dan zijn charisma en vooral zijn spel. Want daar wil ik het over hebben. In de training is hij op een haast speelse manier van alles aan het uitproberen. Om gevoel te krijgen voor de bal en de baan, die iedere week weer anders is.

Als hij slicet, doet hij het overdreven zodat de bal slechts centimeters van de grond opspringt. Bij een dropshot, geeft hij nog even extra effect zoals een speler dat meestal alleen bij een exhibition doet. De bal springt bijna terug over het net naar zijn eigen speelhelft. En als Haase een aanvalsbal slaat, speelt Federer een achteloze backhand passing, waarbij hij alleen zijn pols beweegt. Dan kan helemaal niet. Toch vliegt de bal er met 150 km per uur langs.

Wat voor hem trouwens ooit als een grapje in de training begon, werd later een heus wapen in de strijd om zijn tegenstanders te verrassen. De zogenaamde kamikaze return. Inkomen op een keiharde service en met gevaar voor eigen leven returneren vlak achter de servicelijn en dan doorlopen naar het net. De kamikaze-return werd in de wandelgangen van de tour al gauw een ‘Federertje’ genoemd. Ofwel een tennisslag vernoemd naar de beste tennisser aller tijden. En die gaan wij zien vanavond!

Ster advertentie
Ster advertentie