Opinie & Commentaar

Bescheiden sporthelden

foto: Foto: Still van Youtubefoto: Foto: Still van Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Bescheiden sporthelden

[EO] De twee meest recente sporthelden zijn toch wel Max Verstappen en Steven Kruijswijk. In de eerste plaats vanwege hun prestaties natuurlijk.

Max die - terwijl z'n leeftijdgenootjes in de kroeg hangen en nog sparen voor hun rijbewijs - even een Grand Prix wint in de Formule 1. Steven Kruijswijk die zich - vlak nadat Tom Dumoulin afstapte - opeens naar nummer 1 werkt in het klassement van de Giro en 'em zelfs lijkt te gaan winnen.

Maar voor mij zijn ze eigenlijk pas echt helden omdat ze in hun uitstraling zo ongelofelijk bescheiden en nuchter zijn. Een prestatie die wat mij betreft niet onder doet voor hun sportieve resultaat. Wij maken het ze als media namelijk niet makkelijk. Als we Steven Kruijswijk voor het eerst de roze trui aantrekt, en wij bellen hem in de uitzending, stellen wij vragen als ‘Denk je dat de winst er in zit?’ en ‘Hoe schat je je kansen in voor de etappe van morgen?’.

Voor zo’n interview is het natuurlijk het beter als hij ‘ik denk dat ik kan winnen’ zegt, in plaats van ‘nou, eerst maar eens genieten van vandaag, en morgen zien we wel weer verder’. Want bij ‘ik denk dat ik kan winnen’ hebben wij een mooi nieuwtje. En we kunnen hem later op die uitspraak vastpinnen. Ik zou het hem niet eens kunnen verwijten als hij het zou zeggen. Hij hoeft de krant maar open te slaan of NPO Radio 1 aan te zetten of hij wordt de hemel in geprezen. En dat is niet het enige. Iedereen wil met ‘em op de foto, hij ziet het aantal Twitter-volgers stijgen en de interview-aanvragen zijn niet aan te slepen. Je presteert goed en iedereen doet extra aardig tegen je en wil in je buurt zijn. Vergis je niet, overvloedig zelfvertrouwen ligt dan behoorlijk op de loer! Sterker nog, het is bijna logisch! Hetzelfde geldt voor Verstappen.

We vuren als pers en fans een enorme dosis adoratie af op iemand die ook maar gewoon een mens is en z’n billen af moet vegen na een wc-bezoek. Maar verwachten vervolgens wel dat iemand niet naast z’n schoenen gaat lopen. Dat is een kunst, en Steven Kruijswijk en Max Verstappen beheersen die kunst. Ze ontvangen de complimenten, zijn zich bewust van hun capaciteiten, maar blijven netjes, aardig en bescheiden. Dat maakt ze in mijn optiek pas echt sporthelden.

Renze Klamer is presentator op NPORadio1 voor Langs de Lijn En Omstreken en Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie