Opinie & Commentaar

'NPO Radio 1 heeft de aardigste redactie van Nederland'

foto: Foto: EOfoto: Foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'NPO Radio 1 heeft de aardigste redactie van Nederland'

[EO] Ik begin deze nieuwe column op de NPO Radio-1-site met een daverende scoop: NPO Radio 1 heeft misschien wel de aardigste redactie van Nederland! Ik geef toe dat deze scoop een beetje contrasteert met het beeld dat veel mensen van de zender hebben. Wij zouden met z’n allen een samengeraapt zooitje ongeregeld vormen, dat niet met elkaar communiceert en ieder voor zich leeft.

Ik kan u vanuit de boezem van NPO Radio 1 melden: dat beeld klopt niet! De diverse omroepen die actief zijn op de zender praten dagelijks met elkaar. Iedere morgen om 10.00 uur vindt er een telefonische vergadering plaats met alle partijen die overdag actief zijn op de zender. Iedereen meldt dan waar hij of zij mee bezig is.

De redactievergadering van Dit is de Dag begint om 09.30 uur ‘s morgens en rond 10.15 uur weten we dan welke van onze briljante ideeen ook door andere omroepen zijn bedacht (en dus niet door ons worden uitgevoerd). Daarnaast is een website waarop omroepen invullen wat hun plannen zijn. Daar regeert het spreekwoord: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Natuurlijk gaat het soms mis; omdat iemand een keer niet meevergadert, omdat iemand vergeet de website in te vullen of omdat je ervan overtuigd was dat je met een andere gast echt een andere invalshoek zou kunnen vinden bij een onderwerp, maar helaas, het lijkt toch te veel op een al uitgezonden gesprek.

Maar dit alles is niet wat ik wil zeggen. Wat ik vandaag vooral wil zeggen is dat NPO Radio 1 gemaakt wordt door ontzettend lieve, aardige en meelevende collega’s.

Anderhalve week geleden donderde ik van mijn fiets. Een of andere journalistieke onverlaat maakte dramatische foto’s van mijn bebloede tronie, terwijl ik op een brancard een ambulance werd ingeschoven. Die foto’s belandden binnen twee uur na mijn val op diverse websites en toen gebeurde het: mijn telefoon liep vol met lieve bezorgde berichten van vrienden, familie en vage kennissen.

Huilen

Maar ook, en zeker niet in de laatste plaats, met berichten van NPO Radio-1-collega’s! Technici, redacteuren, redactie-, zender- en omroepbazen leefden hartelijk mee. Collega-presentatoren die we kennen vanwege hun scherpte, toonden zich van hun mooiste kant. Bloemen, appjes, tweets en jawel: ouderwetse ansichtkaarten stroomden binnen, met lieve wensen en mooie woorden.

Ik heb tot nu toe niet gehuild sinds mijn val. Ik was er wel een paar keer dichtbij. Niet vanwege de pijn. Wel vanwege pure ontroering over het warme meeleven van m’n NPO Radio-1-collega’s. Ik dank jullie wel lieve mensen!

Tijs van den Brink, presentator Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie