Opinie & Commentaar
EO

Een bloedlinke eerste indruk van het nieuwe kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een bloedlinke eerste indruk van het nieuwe kabinet

Er hing een prettig soort opwinding gisteravond in het ministerie van Algemene Zaken. De nieuwe ministers en staatssecretarissen stelden zich via de publieke omroep voor aan de Nederlandse bevolking. Op NPO Radio 1 mocht ik samen met Nieuws en Co-collega Lara Rense alle 16 ministers interviewen.

Natuurlijk, er klonken veel obligate antwoorden: iedereen had er ‘ontzettend veel zin in’ natuurlijk. En ze waren allemaal heel gemotiveerd en zo… Maar toch krijg je tijdens zo’n avond wel echt een eerste indruk van de meeste bewindslieden. Het is bloedlink om die op te schrijven, want ik kan er natuurlijk enorm naast zitten en het kan tegen me gebruikt worden.

Maar ik ga het voorzichtig toch een beetje doen. Het is de afgelopen dagen natuurlijk al regelmatig geschreven, maar aan minister Grapperhaus gaan we een hoop lol beleven. Niet alleen onthulde hij dat hij elk weekend 60 kilometer fietst op een fiets die van profwielrenner Laurens ten Dam is geweest, wat natuurlijk voor hem pleit, hij begon me ook meteen te corrigeren. Ik sprak over het ministerie van justitie, maar ik moest van hem spreken over het ministerie van justitie en veiligheid. Ik houd daarvan. Beetje imponeergedrag.

Ook de vice-premier namens het CDA, Hugo de Jonge, stond niet achteraan toen het zelfvertrouwen werd uitgedeeld. Z’n vrolijke schoenen waren natuurlijk de hele dag trending. In plaats van zich daar toch ook een beetje ongemakkelijk over voelen, koos hij ervoor te voorspellen dat die schoenen van hem nog eens heel groot gaan worden...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook leuk om gewoon een beetje spanning en onzekerheid waar te nemen bij een paar nieuwelingen. Dan zijn ministers ineens net mensen: Wopke Hoekstra, Ingrid van Engelshoven, Bruno Bruins, Cora van Nieuwenhuizen, allemaal nieuw in deze rol, zichtbaar aan het aftasten.

Verder natuurlijk gedegenheid in de kabinetsploeg: Arie Slob, Ank Bijleveld, Halbe Zijlstra, Sander Dekker – die maak je de pis niet lauw zoals ze in Brabant zeggen.

Waar ik naar uitkijk de komende jaren: Sigrid Kaag als nieuwe minister van ontwikkelingssamenwerking. Al 25 jaar weg uit Nederland, zeer ervaren als diplomaat ,maar geen ervaring op het Binnenhof. Gaat dat goed? Carola Schouten, een vrouw op landbouw: lukt het haar de boeren te verleiden om groener te worden? En toch ook Eric Wiebes: aan slimheid geen gebrek, maar wordt hij echt de groenste minister ooit? Dat zou moeten kunnen, als hij dit groenste regeerakkoord ooit uitgevoerd krijgt. Maar juist op Economische Zaken en vanuit zijn partij-achterban gaat hij ook verzet ontmoeten.

Gisteravond was vrijwel iedereen vrolijk, optimistisch en hoopvol. Over uiterlijk 3,5 jaar weten we of de eerste indrukken een beetje klopten…

Tijs van den Brink presenteert dagelijks van 18.30 - 19.00 uur Dit is de Dag op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie