Opinie & Commentaar

Rotterdam in 2018? Niet op letten!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rotterdam in 2018? Niet op letten!

[BNNVARA] Het wordt het jaar van Rotterdam. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen duiken alle journalisten op de stad van de strijd. Niet op letten, adviseert politiek redacteur David van der Wilde.

Eerlijk is eerlijk, als politieke junk kijk ik verlekkerd naar Rotterdam. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen wordt het feest. Met de PVV, Leefbaar Rotterdam, Denk en Nida zijn de flanken goed bezet. Tegelijkertijd knokt de PvdA om bestaansrecht en proberen partijen als D66 en de VVD het regeringscharisma van de landelijke verkiezingen uit te dragen.

Broedertwist

Het beloven bijzondere weken te worden. De voortekenen zijn in ieder geval gunstig. Achter de schermen bij Denk en Nida sluimert bijvoorbeeld een regelrechte broederstrijd. Denk was namelijk behoorlijk geïnteresseerd in een samenwerking met de islam-geïnspireerde lokale partij. Maandenlang overlegden partijbonzen met elkaar hoe zo'n partnerschap er uit zou moeten zien, zonder succes.
Denk besloot daarop onder eigen vlag mee te doen in de thuisstad van voorman Tunahan Kuzu. Nourdin El Ouali, de lijsttrekker van Nida, was not amused. Zo liet hij bij De Nieuws BV weten bang te zijn voor versplintering. Begrijpelijk, al is zijn grote angst natuurlijk concurrentie. Beide partijen richten zich op de zelfde groep kiezers met eenzelfde boodschap en min of meer dezelfde stijl.
Dat wordt interessant, zeker omdat zowel Denk als Nida feilloos aanvoelen hoe ze een mediamomentum kunnen genereren. Kijk bijvoorbeeld naar de Rotterdamse posterkwestie, waar Nida woedend was over een gemeentecampagne om een vrije partnerkeuze te bevorderen. Grote vraag is hoe de partijen met elkaar omgaan tijdens de campagne; versterkend of versplinterend.

Wilders en Baudet

Terwijl Denk bekendmaakte in Rotterdam mee te doen, beging Wilders de blunder van het jaar. Voor het oog van de Nederlandse pers presenteerde hij trots zijn lijsttrekker Hegedüs, een ouderwetse racist. Wilders was vergeten de man te googelen en maakte zo doodleuk een racist tot partijgezicht. Extra pijnlijk dat dit juist in Rotterdam gebeurt, waar Wilders het op moet nemen tegen Leefbaar Rotterdam.
Leefbaar heeft zich de afgelopen jaren namelijk ontwikkeld tot een zeer rechtse, maar betrouwbare lokale partij. Een met bestuurservaring, een bekende voorman - Joost Eerdmans - en een samenwerking met het populaire Forum voor Democratie. De strijd op rechts is er dus ook al een waar onderling een robbertje gevochten zal worden. Eentje waar duidelijk moet worden wie de grootste is op rechts: Wilders of Baudet.
In het midden zullen we eindelijk zien of de PvdA opkrabbelt. Straalt de aureool van Asscher tot in Rotterdam en hoe gaan ze om met de concurrentie van Nida en Denk? Tegelijkertijd zullen we razend benieuwd naar CDA, D66 en VVD kijken. Eindelijk wordt duidelijk of de nieuwe coalitie een populariteitsprijs oplevert. Terwijl de SP misschien wel profiteert van een Marijnissen-effect.

Trap er niet in!

Reuze spannend dus, die lokale verkiezingen in Rotterdam. Toch adviseer ik je; Trap er niet in! Want ja, als politiek-entertainment is het genieten geblazen in onze hoogsteigen Battleground Stad. Maar nee, de uitslag daar zegt helemaal niets over het landelijke beeld. Rotterdam is niet representatief voor Nederland. Niet eens een beetje.
Zo is de bevolkingsopbouw al totaal anders. Rotterdam is veel jonger dan het landelijk gemiddelde, het percentage van inwoners met een migratie-achtergrond is veel hoger en het opleidingsniveau ligt net iets boven het landelijk gemiddelde. Tegelijkertijd zijn de criminaliteitscijfers hoog, de inkomens laag en het percentage van uitkeringen het hoogst van heel Nederland.
Kortom wil je echt wijzer worden van de gemeenteraadsverkiezingen van komend jaar? Let dan niet op Rotterdam. Tenzij je er zelf woont natuurlijk.
David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV.
Ster advertentie
Ster advertentie