Opinie & Commentaar

'Russisch mediabedrijf Sputnik wil ontwrichten'

foto: sputniknews.comfoto: sputniknews.com
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Russisch mediabedrijf Sputnik wil ontwrichten'

[KRO-NCRV] De Russische nieuwsorganisatie Sputnik heeft het eerste kantoor geopend op Britse bodem. Sputnik is de internationale tak van een nieuwsagentschap dat enkele jaren geleden op bevel van de Russische president Poetin is opgezet.

Correspondent in Groot-Brittannië Lia van Bekhoven is kritisch. “Wat Russische media als Russia Today en Sputnik doen heeft weinig te maken met journalistiek, ze destabiliseren,” vertelt ze op NPO Radio 1.

“De 2.300 werknemers moeten het imago van de Russische staat in het buitenland opvijzelen en als het even kan verwarring veroorzaken”, schrijft de Volkskrant. Aan het hoofd van Sputnik staat Dmitry Kiselyov, de propagandachef van het Kremlin. De nieuwe vestiging houdt kantoor in de Schotse hoofdstad Edinburgh.

Verwarring zaaien

Lia van Bekhoven: "Sputnik is erg bevooroordeeld. Wat de Moskou-watchers hier zeggen is dat ze Poetins versie van de oorlog in de Oekraïne wil uitdragen, anti-homo propaganda uitstrooien, geruchten de wereld in helpen en verwarring zaaien met valse informatie."

Van Bekhoven denkt dat Sputnik in Edinburgh in het verlengde gaat liggen van de internationale televisiezender Russia Today. "Daar wordt verteld dat ufo’s bestaan." Ook wordt daar volgens Lia van Bekhoven verkondigd dat de aanslag op het World Trade Center werd uitgevoerd door de VS en dat de CIA achter het ebolavirus zit.

Zelf beelden filteren

Journalist en programmamaker Aad van den Heuvel meent in het Mediaforum op NPO Radio 1 dat argwaan op z’n plek is. Volgens hem is er een schone taak weggelegd voor de pers. "Het is belangrijk om in ieder geval bloot te leggen wie Sputnik zijn", aldus Van den Heuvel.

Hoofdredacteur van de Moslimkrant, Brahim Bourzik, ziet dat mediaorganisaties als Russia Today populair zijn in de Arabische wereld omdat het een ‘tegengeluid’ biedt. Zelf ziet hij het als positief punt dat "ik daar beelden zie die ik niet op de Nederlandse en Amerikaanse stations tegenkom. Ik zie zo verschillende beelden en die ga ik zelf filteren."

Volgens Van den Heuvel kunnen ze bij Sputnik nog heel wat van het Westen leren. "Ik heb van media-ondernemer in Rusland Derk Sauer begrepen dat het vestigen van een persbureau met een Westers standpunt in Moskou onmogelijk is."

Ster advertentie
Ster advertentie