Opinie & Commentaar

Mediaforum: ‘Peter R. de Vries gedroeg zich als hoofd communicatie van politie’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: ‘Peter R. de Vries gedroeg zich als hoofd communicatie van politie’

[KRO-NCRV] “Peter R. de Vries gedroeg zich tijdens de persconferentie over de Posbankmoord als hoofd communicatie van de politie.” Dat zegt Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, in het Mediaforum op NPO Radio 1.

De politie heeft gisteren twee mannen aangehouden in verband met de moord op Alex Wiegmink. De doorbraak in de Posbankmoord werd gisteren in een persconferentie naar buiten gebracht, waar oud-misdaadverslaggever Peter R. de Vries tijdens de persconferentie als eerste het woord nam.

Kuijper vraagt zich af of Peter R. de Vries het woord nam als oud-misdaadverslaggever of als lid van het onderzoeksteam van de politie. “Als hij daar als misdaadverslaggever stond, dan blijft het toch een collega die aan zijn collega’s gaat vertellen wat de bevindingen zijn”, aldus de hoofdredacteur.

De woordvoerder van de politie laat in een reactie weten “erg blij” te zijn geweest met de samenwerking met de oud-misdaadverslaggever en hem daarom als “blijk van waardering” de opening van de persconferentie te hebben gegund. “Ik gun het hem van harte, maar als ik hoofd communicatie was geweest, dan had ik een andere keuze gemaakt”, reageert journalist en oud-correspondent Margriet Brandsma.

Claimen

Peter R. de Vries zat gisteravond samen met de oudste broer van Alex Wiegmink ook bij het televisieprogramma Pauw aan tafel om over de zaak te praten. Marc Veeningen, hoofdredacteur van Omroep Gelderland, heeft de afgelopen dertien jaar veel contact gehad met de broer, maar stuitte gisteren op problemen toen hij Peter Wiegmink wilde interviewen.

"De broer bleek te zijn geclaimd door het televisieprogramma Pauw”, aldus Veeningen. De hoofdredacteur erkent dat het in de journalistiek gebruikelijk is om exclusiviteit te bedingen, maar vindt dat er ook een grens is aan het “claimen” van gasten. “Het claimen van gasten is een vorm van spelbederf waarmee journalistiek zichzelf geen goed doet”, vindt ook Sjirk Kuijper.

De redactie van Pauw was niet in de gelegenheid om op de radio te reageren, maar was volgens Veeningen gisteravond “onvermurwbaar.”

Ster advertentie
Ster advertentie