Opinie & Commentaar
WNL

Roos Schlikker over homohaat: 'Worden we weer 40 jaar terug de tijd ingeslingerd?'

foto: In de Kantine
  1. Nieuwschevron right
  2. Roos Schlikker over homohaat: 'Worden we weer 40 jaar terug de tijd ingeslingerd?'

Op diverse plekken in Nederland hangt zaterdag de regenboogvlag uit als reactie op meerdere gewelddadige incidenten van de laatste tijd, gericht tegen de lhbti+-gemeenschap. Columnist Roos Schlikker vindt het van groot belang dat we de regenboogvlag uithangen: "Worden we nou weer veertig jaar terug de tijd ingeslingerd?"

Schlikker schreef deze week een column voor het Parool naar aanleiding van een incident in Eindhoven. Daar werd de regenboogvlag van het COC (de landelijke belangenvereniging voor lhbtiq+’ers) vorige week weggerukt door een groep van ongeveer twintig personen en is er een vrijwilliger geslagen. Ze zegt bij WNL In de Kantine: "Er zitten daar allemaal kwetsbare jongeren die op zoek zijn naar hun identiteit, die daar met elkaar over praten en zich daar veilig voelen en dat dus niet waren."

'Veertig jaar terug in de tijd geslingerd'

Uit de kast komen is volgens de columnist an sich al heel fragiel. Volgens haar kennen we allemaal verhalen over hoe kwetsbaar het is. "We weten dit allemaal, en toch denk ik: worden we nou weer veertig jaar terug de tijd ingeslingerd? Wat is hier aan de hand?"

De discussie nog altijd springlevend. Online leest Schlikker veel boze reacties en worden er allerlei zaken bijgehaald. "Alles wordt op een hoop gegooid. Mensen denken, wat mag ik nog wel en wat niet zeggen, maar dat is toch iets anders", zegt Schlikker. Ze vindt het gek dat "we in Nederland toch allang het stadium voorbij zijn dat we op mensen van dezelfde sekse mogen vallen?" Ze hekelt met name de agressieve toon die het debat aanneemt.

Regenboogvlag uithangen

De columnist roept op om met z’n allen om de kinderen heen te gaan staan en de vlag te hijsen. Eenzelfde oproep kwam ook vanuit regionale afdelingen en het landelijke COC Nederland. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma zegt: "In onze samenleving is geen ruimte voor haat en intolerantie."

Naast het incident in Eindhoven, waren er ook spreekkoren te horen bij de voetbalwedstrijd tussen Spakenburg en PSV op 4 april en werden er vorige week zaterdag medewerkers van een Groningse dragshowbar en lhbti+-café mishandeld. Schlikker zegt: "Ik heb twee kinderen en als een van hen uit de kast komt, dan zeg ik: 'Joh als je maar gelukkig bent', en ik geef ‘m een dikke knuffel. Maar intussen hoor je ergens in je achterhoofd als ouder een alarmbel rinkelen van: jeetje, als je maar niet in gevaar bent. Het gevaar en de agressie waar het allemaal mee gepaard gaat, daar word ik echt heel bang van."

Symboolpolitiek

De KNVB kwam tijdens het WK met het initiatief om een speciale one-love aanvoerdersband te dragen om solidariteit te tonen met de lhbtiq+-gemeenschap. Toch werd de band al snel in de prullenbak gedaan, omdat er werd gedreigd met gele kaarten. "Ik vind dat KNVB wel een stevigere vuist had mogen maken", reageert Schlikker.

Schlikker denkt dat dat dit soort symboolpolitiek wel zin heeft. "Het opent wel het gesprek", zegt ze. "We geven mensen het gevoel: I support you." Ze vindt dat we ons erover moeten blijven uitspreken. "Als we achterover gaan leunen verandert er nooit iets. Je mond houden helpt helemaal niets."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie