Buitenland
VPRO

Duitse katholieken willen homorelaties zegenen

foto: EPA/RONALD WITTEK
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitse katholieken willen homorelaties zegenen

De Duitse katholieke kerk heeft besloten dat homoseksuele stellen binnenkort door de kerk gezegend kunnen worden. De concrete invulling hiervan moet nog bepaald worden, maar: "het is in ieder geval spectaculair te noemen omdat Rome hier fel op tegen is", vertelt Duitsland-correspondent Ulrike Nagel in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Duitsland

Baanbrekend

De beslissing om homorelaties te zegenen is nogal baanbrekend voor de katholieke gemeenschap. Volgens de paus en veel andere katholieken druist het in tegen de geloofsleer, alleen het huwelijk tussen een vrouw en een man mag traditioneel gezegend worden. Maar ook voor een vrij traditioneel land als Duitsland is het besluit opmerkelijk.

De afgelopen jaren kwam de Duitse katholieke kerk in opspraak door misbruikschandalen en de nogal gesloten omgang daarmee. Sindsdien is de katholieke kerk begonnen met moderniseren. Zo waren er ook hervormingen die vrouwen een grotere rol binnen de kerk geven.

Een zonde

Hoe Rome hierop gaat reageren is nog maar de vraag, stelt Nagel. "De Duitse katholieken hebben de paus gevraagd om een herbeoordeling van homoseksualiteit. Dat het een zonde zou zijn, vinden ze namelijk niet meer van deze tijd, staat erin. En ook dat het niet meer als slecht beoordeeld mag worden. Ook schrijven ze dat het hoort bij de identiteit van de mens zoals die door God geschapen is." De Duitse katholieke kerk hoopt dan ook dat met dit besluit het gesprek over homoseksualiteit voor katholieken over de hele wereld te bevorderen.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie