Opinie & Commentaar
EO

Leefbaar Rotterdam wil etniciteit van messentrekkers registreren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leefbaar Rotterdam wil etniciteit van messentrekkers registreren

Leefbaar Rotterdam wil jongeren die zich schuldig maken aan wapengeweld etnisch registreren. Het is onderdeel van een 15-puntenplan van fractievoorzitter Joost Eerdmans. Andere punten zijn onder meer een ov-verbod, minimumstraffen en fouilleeracties rond scholen. Fractievoorzitter van DENK, Stephan van Baarle noemt het een "rechts rabiaat schoolwerkstukje", zo zei hij in Dit is de dag.

Leefbaar Rotterdam wil etniciteit van messentrekkers registreren

Wapenwedloop

Joost Eerdmans maakt zich zorgen om het aantal incidenten met wapens. "De ene helft wil een wapen of een mes hebben om aan te vallen, en de andere helft om zich te verdedigen en zo neemt het alleen maar toe. Er is een behoorlijke wedloop gaande."

Hij heeft zelf een machete besteld om te kijken hoe makkelijk het was. "28 centimeter lemmet en ik had nog veel grotere kunnen bestellen. Iedereen kan dat doen en het met een paar dagen binnen hebben."

'Rechts rabiaat schoolwerkstukje'

Volgens Stephan van Baarle van DENK Rotterdam is het aantal steekincidenten juist gedaald. "Het hele plan is vooral een rechts rabiaat schoolwerkstukje, met veel spierballentaal, geen preventie en bij tijd en wijle zelfs onrechtstatelijk en discriminatoir."

Onderdeel van het plan is het registeren van de etniciteit van daders, tot 2007 was het heel normaal in Rotterdam. Eerdmans: "Ik wil weten wie het zijn, hoe oud ze zijn, waar ze vandaan komen en ook de afkomst omdat die vrij bepalend is. Als je naar die statistieken keek, uit 2007, zorgden de Antillianen voor veel wapengeweld, daarna volgden de Marokkanen en Turken. We zeggen niet dat dat de enige probleemgevallen zijn, maar we moeten het bespreekbaar maken."

Stephan van Baarle vindt het "vilein" en "laag" om mensen op basis van afkomst in verband te brengen met criminaliteit. "Waarom moeten we groepen gaan wegzetten en stigmatiseren op basis van afkomst? Terwijl we weten dat het niet om afkomst gaat. Het gaat om uitzichtloosheid, om subculturen in wijken, om wijken waar de overheid is verdwenen. We moeten aandacht hebben voor die wijken. Etniciteit heeft er geen verband mee."

Minimumstraffen

Wat Eerdmans betreft moeten tieners die met messen gepakt worden ook de gevangenis in kunnen. "Ik vind als jij een mes hebt op school dat daar een minimale gevangenisstraf op moet staan. Dat is een keiharde straf voor tieners. Maar ik vind het net zo gevaarlijk dat mijn kinderen in de metro tegen een mes aan kunnen lopen."

Ster advertentie
Ster advertentie